Dordrecht, Netherlands

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Feesten kan in Dordt binnenkort langer en met meer geluid Pexels
Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij kunnen twaalf keer per jaar langer open dan toegestaan is ('verlaatjes') en ook twaalf keer per jaar een ontheffing aanvragen om te feesten met wat meer decibellen (‘geluidjes').
Corrado Francke | 15 maart 2024 09:00 | Aangepast op 14 maart 2024 16:42
Die plannen zijn onderdeel van een nieuwe horecanota, die dinsdag in de Dordtse gemeenteraad met een ruime meerderheid werd aangenomen.

Horecaconcentratiegebieden
In het huidige beleid zijn er vijf 'verlaatjes' en vier 'geluidjes'. Dat wordt dus opgeschroefd naar allebei twaalf keer. De nieuwe regels gelden alleen in aangewezen horecaconcentratiegebieden en voor locaties met een horeca 2-bestemming, die normaal gesproken ook in delen van de nacht geopend zijn.

Om overlast te beperken, worden er suswachten ingezet die horecagangers vragen door te lopen naar de volgende kroeg of naar huis te gaan. De suswachten, die ook opstootjes moeten 'sussen', gaan de gemeente 70.000 euro per jaar kosten.

Nachthoreca koesteren
"Jongeren zijn de enige krimpgroep in onze stad", stipte VVD'er Rolin den Heijer, gehuld in champagne-sokken, tijdens het debat aan. "Laten we onze nachthoreca koesteren, want er is bitter weinig van over." Daar kon ook Margret Stolk (VSP) zich in vinden: "We moeten jongeren op een of andere manier aan onze stad zien te binden."

Niet alle partijen zien de ruimere openingstijden en meer 'herrieavonden' zitten. Volgens SP-raadslid Ronald Portier zijn de versoepelingen 'voor een zeer beperkt publiek van belang', maar zijn voorstel daartegen kon alleen op steun van de PvdA rekenen. Een meerderheid van de raad kon zich wel vinden in een voorstel van Beter voor Dordt om het gebied van de Dolhuisstraat, Westelijke Voorstraat en Kalkhaven op te nemen in een van de horecaconcentratiegebieden.

Wat doen met de Voorstraat Noord?
De Voorstraat Noord, een van de vier nieuwe horecaconcentratiegebieden, eiste echter de meeste aandacht op tijdens het debat. Het gemeentebestuur wil hier wel meer ruimte geven aan terrassen, maar horeca niet uitbreiden. Dat was tegen het zere been van de VVD, Beter voor Dordt en de VSP, die in de straat juist voor meer horeca zijn.

Het CDA en de PvdA, gesteund door enkele bewoners die geluidsoverlast ervaren, zijn juist een stuk voorzichtiger. Uiteindelijk werd gekozen voor een gulden middenweg: na twee jaar van de nieuwe horecanota wordt gekeken waar in het gebied er meer dag, avond- en nachthoreca mogelijk is.

Lees meer over:

Horeca|

Lees ook

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en...

Donderdag in Eilandleven: horeca-tycoon Bjorn van Dijl

Wie is de man achter de Willaerts Group. met restaurants in Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht en ...

'Dordt moet veel levendiger worden', dus krijgen cafés en clubs meer ruimte

Kroegen in de Dordtse binnenstad mogen vanaf komend terrasseizoen langer open blijven en meer geluid...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Leprooshuis is nu een modern stadsklooster met ruimte voor rust en verbinding

Een nieuwe bestemming voor het Leprooshuis op de hoek van de Vriesestraat en Vest in het centrum van...

UWV: horeca-eigenaren nog steeds dringend op zoek naar personeel

Met 230 openstaande vacatures in de horeca in onze regio is en blijft het voor eigenaren van hotels,...