Dordrecht, Netherlands

'Dordt moet veel levendiger worden', dus krijgen cafés en clubs meer ruimte

Tjarco van Raalte en Juno Rissema maken zich als Nachtraad hard voor een bruisende binnenstad Corrado Francke
Kroegen in de Dordtse binnenstad mogen vanaf komend terrasseizoen langer open blijven en meer geluid gaan maken. Alleen de gemeenteraad kan de ontwikkelplannen voor een levendiger centrum nog dwarsbomen, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.
Corrado Francke | 16 februari 2024 15:11 | Aangepast op 16 februari 2024 15:11
In dat geval kunnen cafés en clubs twaalf keer per jaar langer open dan toegestaan is. Nu zijn dat nog vijf incidentele 'verlaatjes'. Daarnaast kan de horeca twaalf in plaats van vier jaarlijkse 'geluidjes-ontheffingen' aanvragen, om feesten met wat meer geluid toe te staan.

Horecaconcentratiegebieden
De nieuwe regels gelden alleen in dertien aangewezen horecagebieden en voor locaties met een horeca 2-bestemming, die normaal gesproken ook in delen van de nacht geopend zijn. Met de zogeheten 'horecaconcentratiegebieden' wil het gemeentebestuur ook duidelijk zijn richting bewoners. "Als mensen een huis kopen, weten zij dat ze in een levendig deel van de stad gaan wonen", legt wethouder Maarten Burggraaf uit.

Om overlast te beperken, worden suswachten ingezet in die gebieden. Burggraaf: "Die vragen je om door te lopen naar huis of naar de volgende kroeg. Dan heeft de buurt er niet zoveel last van." De suswachten, die ook opstootjes moeten 'sussen', gaan de gemeente 70.000 euro per jaar kosten.
Dit stukje van de Voorstraat is, in de nieuwe plannen, een van de horecaconcentratiegebieden RTV Dordrecht
In de plannen komen er vier nieuwe horecagebieden bij. Op de Voorstraat Noord, één van die nieuwe gebieden, hebben bewoners zich in de discussie gemengd. Drie bewoners schreven een brief naar de raad met de vraag om hun straat niet tot horecaconcentratiegebied toe te kennen. "Extra verlaatjes en geluidjes brengen het huidige evenwicht tussen leefbaarheid en levendigheid uit balans", zeggen zij. Vijf andere bewoners klommen ook in de pen en vragen zich juist af wanneer het stukje straat 'het nieuwe gezicht mag verwachten'.

'Je wilt ook geen Lunteren worden'
In de commissievergadering dinsdag sputterde de SP het meest tegen. "Mijn dochter is hier in het centrum groot geworden. Zij heeft nooit een probleem gehad als zij 's nachts ergens plezier wilde maken om er een geschikte plek voor te vinden", zegt fractievoorzitter Ronald Portier.

Die opmerking leverde gefronste wenkbrauwen op van jongere én oudere politici. "We gaan nooit een Rotterdam of Breda worden, maar je wilt toch ook geen Lunteren worden", aldus Gertjan Kleinpaste (Gewoon Dordt). GroenLinks-raadslid Yara van Engelen vult aan: "Jongeren gaan in het begin van de avond hier naar de kroeg, daarna pakken ze de laatste trein naar Rotterdam of Breda. We willen natuurlijk wel dat onze jongeren ook hier blijven."

Nachtraad tevreden
De horecanota wordt later besproken in de gemeenteraad. Dan wordt er een besluit genomen over het plan en verschillende andere voorstellen. De Nachtraad, in 2022 opgezet met als doel een bruisendere binnenstad voor elkaar te krijgen, is in ieder geval positief over het plan. "We hopen dat er meer plek is voor echte clubs en discotheken, plekken waar écht gedanst kan worden", zegt mede-oprichter Tjarco van Raalte. "Sinds het laatste horecabeleid zijn er meer dingen weggegaan dan dat er bij zijn gekomen. Dit is een mooi moment het aanbod te laten groeien."

Lees meer over:

Horeca|nachtleven|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en...

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij ku...

Donderdag in Eilandleven: horeca-tycoon Bjorn van Dijl

Wie is de man achter de Willaerts Group. met restaurants in Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht en ...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Leprooshuis is nu een modern stadsklooster met ruimte voor rust en verbinding

Een nieuwe bestemming voor het Leprooshuis op de hoek van de Vriesestraat en Vest in het centrum van...

UWV: horeca-eigenaren nog steeds dringend op zoek naar personeel

Met 230 openstaande vacatures in de horeca in onze regio is en blijft het voor eigenaren van hotels,...