Dordrecht, Netherlands

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en ging overal eten om inspiratie op doen. In broodjeszaak Cairo kreeg hij Dordrecht vervolgens aan de verse balletjes van kikkererwten. Vrijdag vierde hij zijn 25-jarig jubileum met een eetfeest op het Scheffersplein.
RTV Rijnmond | Redactie RTV Dordrecht | 23 maart 2024 08:00 | Aangepast op 22 maart 2024 15:08
“Ik was de eerste in Dordrecht met falafel en döner kebab”, vertelt Maher Nakhla terwijl hij in razend tempo falafelballetjes maakt en in het sissende vet gooit. “Toen ik opende, was het twee weken lang stil. Er was heel weinig te doen. Toen kwamen de mensen proberen. Vooral scholieren, op hun scooter, na schooltijd. Ze vonden het lekker en kwamen terug. Ze kwamen met steeds meer. Nu komen die scholieren van toen nog steeds, samen met hun kinderen. Daar word ik heel blij van.”

Cairo op het Scheffersplein in het centrum is een begrip in Dordrecht. Dat komt door de verse falafelballetjes, de kleurrijke groenten, de pitabroodjes en de döner kebab, maar ook door eigenaar Maher. De geboren Egyptenaar is altijd vrolijk, laat klanten nieuwe dingen proeven, maakt grapjes en straalt uit dat hij met liefde eten bereidt.

Zelfvertrouwen
“Als kind was rustig wandelen over de Voorstraat er niet bij”, vertelt dochter Suzanne over de groeiende groep klanten. “Iedereen zei: 'Hé, jij bent de dochter van Cairo!' Ik werd echt in de gaten gehouden”, lacht ze.

“Ik had eigenlijk geen verwachting, maar ik had wel vertrouwen in mezelf”, zegt Maher over de start in maart 1999. “Op mijn 22e ben ik naar Nederland gekomen en ik wist al snel dat ik in de horeca wilde werken. Ik kom uit Caïro."

Kansen, eten en blije klanten
Hij hoort goede verhalen over Nederland en de kansen die er zijn als ondernemer. Het begint met een shoarmarestaurant in Arnhem, maar in Dordrecht vallen alle stukjes op zijn plaats en bouwt Nakhla met Cairo zijn levenswerk.

"Ik heb veel plezier als mensen zeggen: jouw falafel is de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Gisteren was er nog iemand uit Duitsland die het zei. Jouw falafel is gewoon de allerbeste. Daar word ik blij van.”

Bekijk hieronder hoe Maher zijn gerechten klaarmaakt.

Lees meer over:

Falafel|Horeca|

Lees ook

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij ku...

Donderdag in Eilandleven: horeca-tycoon Bjorn van Dijl

Wie is de man achter de Willaerts Group. met restaurants in Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht en ...

'Dordt moet veel levendiger worden', dus krijgen cafés en clubs meer ruimte

Kroegen in de Dordtse binnenstad mogen vanaf komend terrasseizoen langer open blijven en meer geluid...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Leprooshuis is nu een modern stadsklooster met ruimte voor rust en verbinding

Een nieuwe bestemming voor het Leprooshuis op de hoek van de Vriesestraat en Vest in het centrum van...

UWV: horeca-eigenaren nog steeds dringend op zoek naar personeel

Met 230 openstaande vacatures in de horeca in onze regio is en blijft het voor eigenaren van hotels,...