“Ik was de eerste in Dordrecht met falafel en döner kebab”, vertelt Maher Nakhla terwijl hij in razend tempo falafelballetjes maakt en in het sissende vet gooit. “Toen ik opende, was het twee weken lang stil. Er was heel weinig te doen. Toen kwamen de mensen proberen. Vooral scholieren, op hun scooter, na schooltijd. Ze vonden het lekker en kwamen terug. Ze kwamen met steeds meer. Nu komen die scholieren van toen nog steeds, samen met hun kinderen. Daar word ik heel blij van.”
Cairo op het Scheffersplein in het centrum is een begrip in Dordrecht. Dat komt door de verse falafelballetjes, de kleurrijke groenten, de pitabroodjes en de döner kebab, maar ook door eigenaar Maher. De geboren Egyptenaar is altijd vrolijk, laat klanten nieuwe dingen proeven, maakt grapjes en straalt uit dat hij met liefde eten bereidt.
Zelfvertrouwen
“Als kind was rustig wandelen over de Voorstraat er niet bij”, vertelt dochter Suzanne over de groeiende groep klanten. “Iedereen zei: 'Hé, jij bent de dochter van Cairo!' Ik werd echt in de gaten gehouden”, lacht ze.
“Ik had eigenlijk geen verwachting, maar ik had wel vertrouwen in mezelf”, zegt Maher over de start in maart 1999. “Op mijn 22e ben ik naar Nederland gekomen en ik wist al snel dat ik in de horeca wilde werken. Ik kom uit Caïro."
Kansen, eten en blije klantenHij hoort goede verhalen over Nederland en de kansen die er zijn als ondernemer. Het begint met een shoarmarestaurant in Arnhem, maar in Dordrecht vallen alle stukjes op zijn plaats en bouwt Nakhla met Cairo zijn levenswerk.
"Ik heb veel plezier als mensen zeggen: jouw falafel is de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Gisteren was er nog iemand uit Duitsland die het zei. Jouw falafel is gewoon de allerbeste. Daar word ik blij van.”
Bekijk hieronder hoe Maher zijn gerechten klaarmaakt.