Dordrecht, Netherlands

Meer mensen maken gebruik van de voedselbank; gemeente springt bij

Door stijgende energiekosten en oplopende prijzen van dagelijkse boodschappen raken steeds meer mensen in de financiële problemen. Dat merken ze ook bij de Voedselbank Dordrecht. Bij het sorteercentrum op het terrein van De Hoop wordt met man en macht gewerkt om te zorgen dan de pakketten, ondanks de gestegen vraag, goed gevuld blijven.
Marjolein Vos | 14 oktober 2022 15:09 | Aangepast op 14 oktober 2022 15:09
De gestegen vraag is een direct gevolg van de economische crisis, maar ook van het verhogen van de inkomensgrens. “We zijn ingesprongen op de inflatie-ontwikkelingen”, legt Maurits Poirot uit. Meer mensen komen nu in aanmerking voor een pakket. “De drempel van Voedselbank Nederland is het bedrag wat mensen vrij besteedbaar mogen hebben voor hun boodschappen”, legt een medewerker uit. “En als ze onder die grens zitten, krijgen ze een pakket. De drempel voor een alleenstaande is nu 300 euro per maand. Hoe groter het gezin, hoe hoger het bedrag.” De verhoging van die drempel was echt nodig, volgens hem. “Veel mensen zaten net op de grens, dat maakte het heel lastig.”

Een nobele en dus nodige actie maar het betekent wel dat er meer kratten gevuld moeten worden en daar zijn meer producten voor nodig. “In de zomer zaten we nog op 300 pakketten, maar dat is nu al opgelopen tot 320”, legt Poirot uit. “En daar zitten zo'n 800 personen achter. Dat is onze uitdaging. Het is iedere dag spannend. We hebben zeker binnen Dordrecht een heleboel goede afspraken met supermarkten. We rijden dagelijks rond, van maandag tot en met vrijdag. De chauffeur begint om 07.30 uur met zijn eerste rit. Sommige supermarkten komen ons echt tegemoet. Bij de ene krijgen we wat extra brood, bij de andere krijgen we soms wat extra vlees. Dat proberen we gelijk die dag te verwerken.” Maar supermarkten prijzen zelf ook producten af, onder meer om verspilling tegen te gaan. “Het blijft spannend wat er binnenkomt.”
Gezond en afwisselend
De Voedselbank probeert iedere krat te vullen met 25 tot 30 vooral gezonde producten. “Producten van de Schijf van Vijf. Maar voor kinderen wordt er ook wel frisdrank en chips ingestopt.” Margriet is één van de vrijwilligers die meehelpt de kratten te vullen. Ook zij merkt de toename van het aantal pakketten en de armoede die daarachter schuilgaat. “Ik kan naar de Jumbo lopen en boodschappen halen. Er zijn er op het moment genoeg die dat niet kunnen. Ik moet er ook op letten en minderen, maar ik krijg er niks van als ik een koekje minder eet”, zegt ze. “Maar er zijn mensen die echt heel arm zijn.”

Kwaliteitscontrole
Poirot is blij met alle producten die binnenkomen. Maar, benadrukt hij, alles wordt wel goed gecontroleerd. Een van de mensen die zich daar mee bezighoudt, is  Rien Lambers.

Tijdens zijn werkzame leven deed hij dat al voor de Voedsel- en Warenautoriteit, nu als vrijwilliger bij de Voedselbank. “Wij houden ons aan de regels van de autoriteit, eigenlijk dezelfde die gelden voor de detailhandel. Maar hebben wel een kleine uitloopmogelijkheid gekregen voor bepaalde producten.  Conserven en pasta en rijst, dat zijn toch wel heel belangrijke producten voor gezinnen. Die mogen we tot een jaar na dato nog uitgeven”, legt hij uit. Het is en blijft goed opletten. “We krijgen veel producten die in de detailhandel eigenlijk niet meer verkocht (kunnen) worden; mensen kopen niet graag producten die ze nog maar twee of drie dagen goed kunnen houden. Wat hier de deur uit gaat, is echt volledig volgens de voorschriften.”
Week van de voedselbank
Volgende week is er landelijk extra aandacht voor alle voedselbanken in Nederland. In Dordrecht zal die week niet veel anders verlopen dan normaal. Rond half 12 zullen de pakketten gewoon naar de zes uitgiftepunten in de stad gereden worden en uitgedeeld. Wel doet Poirot een oproep om meer mensen te bereiken. Mensen die hulp nodig hebben en hulp kunnen bieden. “Wij staan ervoor. Het kan best een drempel zijn, maar meld je gerust aan, dan zorgen wij dat het pakket er komt.”

Poirot denkt dat het aantal kratten dat gevuld moet worden, de komende tijd alleen maar verder zal stijgen; er zijn nu nog veel mensen die de drempel niet over durven uit schaamte, maar het wel nodig hebben. Een aanvraag verloopt via de sociale wijkteams. Daar kun je je aanmelden, als je het moeilijk hebt. De Voedselbank checkt vervolgens of je daadwerkelijk in aanmerking komt.

Hulp van de gemeente
Naast de oproep aan de groep mensen die in de problemen zit, doet Poirot ook een oproep voor vrijwilligers (“Die kunnen we altijd gebruiken”), maar vooral voor sponsoren. Achter de schermen wordt er namelijk niet alleen gelobbyd voor bloemkolen en brood, maar ook voor een bus, waarmee de pakketten bezorgd moeten worden. “De oude is echt aan vervanging toe. We hebben in totaal 60.000 euro nodig”, legt Poirot uit. “We proberen het over het algemeen zonder subsidie te redden, maar we krijgen zaterdag wel een cheque van de gemeente, als bijdrage voor de nieuwe bus. En daar zijn we heel blij mee. De gemeente is een goede compagnon. De wethouder komt regelmatig kijken hoe het hier gaat. Ze helpen ons erg goed met netwerken.”

Wil je de Voedselbank Dordrecht ook ondersteunen? Kijk dan even op de website.

Lees meer over:

voedselbank|

Meest gelezen

Papendrechtse brug vijf nachten dicht voor werkzaamheden

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 9 okt 2024 14:37

Gek van kaas: deze familie zit al zeven generaties in de zuivel

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 9 okt 2024 12:20

Lees ook

Dordtse Voedselbank zoekt gulle gevers

Begin juni betrok de Voedselbank de gloednieuwe locatie aan de Dordtse Edisonstraat, waar men druk ...

Zo ziet de nieuwe plek van de Dordtse Voedselbank eruit: 'Super tevreden'

Van de oost- naar westkant van de stad: de Dordtse Voedselbank is bezig aan een flinke verhuizing. S...

Voedselbank vindt nieuwe locatie: 'Erg blij mee'

De Dordtse voedselbank heeft haar langverwachte nieuwe locatie gevonden. Eind van dit jaar verhuist ...

High Five Foundation houdt ermee op: 'Te weinig geld om arme kinderen te helpen.'

De High Five Foundation bezorgde Dordtse kinderen nog één keer een bijzondere dag, met een bezoek a...

High Five Foundation stopt na 10 jaar: 'Het wordt te duur'

Tien jaar lang verzorgden de vrijwilligers van de High Five Foundation dagjes uit voor Dordtse kinde...

Judith zet al meer dan 10 jaar kansarme kinderen in het zonnetje

Ze is de drijvende kracht achter de High Five Foundation in Dordrecht. Een stichting die kinderen va...