Dordrecht, Netherlands

Nieuwe tentoonstelling Dordrechts Museum roept een hoop vragen op

Deel van de tentoonstelling 'A Room With A View' RTV Dordrecht
"Zonder wifi ga ik dood!" Dat was een antwoord op de vraag hoe belangrijk de hedendaagse technologie is. Zes kunstenaars, net afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, zijn een tijdje terug in het depot van het Dordrechts Museum gedoken. Met werken uit het depot hebben zij de tentoonstelling 'A Room With A View' gecreëerd, die sinds vorige maand te zien is. In de tentoonstelling komen verschillende thema's aan bod, waaronder technologie en religie.
Dennis Koorevaar | 7 juli 2023 13:36 | Aangepast op 7 juli 2023 13:36
"De nieuwe ontwerpers hebben we laten denken over hun kijk op het dagelijks leven", vertelt Tjyying Liu. Hij zette samen met de kunstenaars de tentoonstelling op. "En wat we zien is zes reflecties op hoe het leven vroeger was en hoe het leven misschien anders kan zijn." De kunstenaars zijn met het oude werk aan de slag gegaan en hebben daar een nieuw stuk van gemaakt. Tjy vertelt dat hij de verse kunstenaars les heeft gegeven. Daarbij vond hij het een mooi idee om een collectief van een aantal kunstenaars te laten reflecteren op de collectie van het depot van het Dordrechts Museum.

"Geïnspireerd door een bezoek aan Castle. Daar was een grote documenten-tentoonstelling waarin een groep van internationale curatoren werk maakte dat heel relevant was. Hoe gaan we om met het milieu, inclusie, duurzaamheid en bijvoorbeeld gender." Tjy vond dat zo inspirerend, dat hij iets vergelijkbaars wilde opzetten.

'Zonder wifi ga ik dood!'
Een van de werken is van Teresa Fernández-Pello. "Zij is een Spaanse kunstenares. Zij reflecteert hoe belangrijk technologie is in ons leven. We hebben daarvoor ook schoolkinderen geïnterviewd en een kind zei: 'Zonder wifi ga ik dood!'. Dat geeft wel aan hoe kinderen met technologie omgaan. Vroeger was religie erg belangrijk, maar het lijkt wel of technologie onze nieuwe religie is geworden."

De bezoeker mag zelf de vraag beantwoorden hoe belangrijk technologie voor hem of haar is. "We hopen dat mensen daarover gaan nadenken en zich afvragen of zij het eigenlijk wel nodig hebben. Het is niet bedoeld om mensen de les te lezen, maar er vooral over na te denken." Tjy erkent zelf dat hij dagelijks ook wel te veel op social media te vinden is. "Ik ben iemand die als ie maar een beetje tijd heeft al het internet op gaat. Al is het maar om de mail of het laatste nieuws te checken. En daardoor te weinig tijd neemt om te reflecteren."
Het werk van Teresa Fernández-Pello RTV Dordrecht
Oud werk met een nieuwe betekenis
Een ander werk is van Bruno Baietto. Hij heeft van oude dierenbotten nieuwe botten gemaakt. Het lijkt in eerste instantie of een skelet de verhuizing niet heeft overleefd. "Het is wel interessant dat er zo naar gekeken wordt. Bruno maakt heel interessant werk, dat eigenlijk gaat over hoe we omgaan met de dood. Dat stoppen we eigenlijk weg. 'Maar waarom doen we dat? Het is toch onderdeel van het leven?', vroeg hij zich af."
Van de conservator van het museum kreeg hij dierenbotten. "Eerst vroeg hij om menselijke botten, maar dat is ethisch niet verantwoord." Vervolgens heeft Baietto de botten vermalen en er nieuwe botten van gemaakt. "Dit is echt een voorbeeld van hoe een oud collectiewerk met een nieuwe collectiewerk wordt verbonden met een nieuwe betekenis."
Het werk van Bruno Baietto RTV Dordrecht
Het hergebruik van verschillende werken past in de tijd van nu, waarin we een hoop recyclen. "Niet dat de tentoonstelling daar per se over gaat. Maar er zijn zeker een aantal werken die daar over gaan. Die vinden we ook relevant genoeg om te laten zien."

De tentoonstelling 'A Room With A View' is nog tot 14 januari 2024 te zien in het Dordrechts Museum. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze reportage:

Meest gelezen

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Van gender tot consent: deze nieuwe tentoonstelling geeft 'betere seksuele educatie'

In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is sinds vrijdag een nieuwe tentoonstelling te zien. O...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe te...