Dordrecht, Netherlands

Oekraïense moeder en kind (11), die verbleven bij Tattoo Mick, gaan terug naar huis

Iryna en haar dochter Alisa (11) RTV Dordrecht
De Oekraïense Iryna en haar dochter Alisa van 11 gaan terug naar hun familie in Dnipro. Na hun vlucht vingen Michel van Zanten en zijn vrouw Karin hen op. Van Zanten is bekend van zijn tattooshop Mick in Dordrecht. "Ik had het goed hier. Maar van binnen heb ik heel veel pijn", zegt Iryna over haar vertrek. "In Oekraïne ben ik in ieder geval bij mijn familie."
Alexander Eleveld | 31 mei 2022 11:30 | Aangepast op 31 mei 2022 11:30
Iryna snikt. "Ik wist: op gegeven moment, als de situatie in het oosten van Oekraïne heftiger wordt, moeten mijn man en mijn vader gaan vechten en de oorlog in om het land te verdedigen. Dus als ik ze nu niet zie, zal ik het mezelf nooit vergeven." Daarom besloot ze om met haar dochter terug te gaan naar haar geboorteland.

De afgelopen maanden werden Iryna en haar dochter Alisa opgevangen in Dordrecht. Michel van Zanten en zijn vrouw Karin vingen de twee op in hun huis. De NOS volgde hoe dat ging. "Op gegeven moment zat Iryna meer op bed dan dat ze iets deed. Dan merk je wel dat er iets aan de hand is."

Pijn van binnen
Michel en Karin probeerden het gesprek aan te gaan. Wat is er? Kunnen we helpen? "'Nee niets', zei ze. 'Ik heb het moeilijk.' En dat begrepen we best", zegt Michel. Karin: "Begrijpen kunnen we het, maar helemaal voelen kunnen we het nooit.
Iryna wil terug naar huis Bron: NOS
Iryna is Karin en Michel dankbaar. "Deze mensen hebben hun best gedaan en enorm veel voor mij betekend", zegt ze. "Het gastgezin heeft mij omringd met goede zorgen en liefde. Ze wilden alles voor me doen en nog meer dan dat. Maar van binnen had ik heel veel pijn. Ik zag de mooie omgeving niet."

Hond knuffelen, vader missen
Aan de ene kant begrijpen Karin en Michel de keuze van Iryna wel, maar ze vinden het ook lastig. "Ik zou ook voor mijn man sterven en overal heen gaan. Maar om je kind mee te nemen? Je wilt je gezin bij elkaar houden. Maar tegelijkertijd zie ik een kind van 11 terug de oorlog in gaan. Dat raakt me als moeder enorm", legt Karin uit.

Achteraf is het makkelijk praten, zegt Karin. "Maar ik zei het in het begin al: het gaat verder dan bed en brood. En dat ging het ook. Ergens is er ook een max waarin wij kunnen helpen. Ik denk dat ze ook professionele hulp of begeleiding nodig hadden."

Als Iryna moet vluchten als ze weer in Dnipro is, dan is ze in ieder geval met haar familie, zegt zegt. "Dan kan ik er tenminste voor hen zijn. Zoals Karin en Michel mij ook steunen." En de elfjarige Alisa? "Als ik thuis kom ga ik mijn hond heel stevig knuffelen en mijn vader zeggen hoe erg ik hem gemist heb."
Bron: Dit artikel is afkomstig van de NOS

Lees meer over:

Oekraïne|Tattoo Mick|

Lees ook

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...

Olga vluchtte uit Oekraïne en kwam al schilderend tot rust in Dordrecht

Olga Kublanova vluchtte deze zomer uit Oekraïne en belandde, samen met een vriendin, in Dordrecht. W...

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisi...