Dordrecht, Netherlands

Oekraïense vluchtelingen shoppen gratis op kledingevent: “Ik wil gewoon zo graag iets comfortabels”

Twee keer per jaar organiseert de Evangelische Gemeente Jozua een kledingbeurs. En dinsdag was het weer zo ver: er kon zomerkleding geshopt worden voor kleine prijsjes. Deze keer stonden de deuren ook open voor vluchtelingen die op dit moment worden opgevangen in Dordrecht. Zij kregen van de kerk een cadeaubon ter waarde van 25 euro waarmee ze kleding konden uitzoeken.
Emmely Kokshoorn | 30 maart 2022 11:58 | Aangepast op 30 maart 2022 11:58
“We maken geen onderscheid tussen vluchtelingen en andere mensen. Het enige verschil is dat de vluchtelingen zo’n bon krijgen”, vertelt Elly van der Berg van de organisatie. “Ik denk dat mensen niet eens weten dat er hier vluchtelingen rondlopen”, zegt Van der Berg. De organisatie heeft de aanwezigheid van deze mensen niet actief kenbaar gemaakt. “Iedereen is namelijk welkom”, vertelt ze.

Het evenement wordt al jaren gehouden en was voorheen bekend onder de naam 1-2-3-euro-kledingbeurs. Inmiddels is de naam veranderd in Jozua Kledingevent. Er zijn tegenwoordig speciale shopcoaches aanwezig die de bezoekers van stylingsadvies voorzien.

“Welkom!”
Samen met een host staat Van der Berg bij de deur om vluchtelingen op te wachten. Beiden hebben ze een stapel bonnen in de hand. Deze mensen worden namelijk met verschillende busjes naar het kledingevent gebracht en die busjes arriveren vlak na elkaar. “Welkom!”, roept Van der Berg terwijl ze de weg vrijmaakt voor een nieuwe groep vluchtelingen. Een Engelssprekende vrouw krijgt uitleg over de gang van zaken en elk groepslid krijgt een bon in de hand geduwd. “Je mag gratis winkelen”, maakt Van der Berg nog duidelijk, waarna de groep al schuifelend zich door de ruimte verspreidt.
Contact maken
“Ik vind het geweldig werk om te doen”, vertelt Gerrit den Hollander, chauffeur. Hij denkt dat het belangrijk is om contact te maken met deze mensen. En dat lukt op het kledingevent. Hoewel niet elke vluchteling Engels praat, zit er vaak toch één Engels sprekende in een groep. Met kledingadvies van de kledingcoach en een lach van de dames achter de kassa, wordt er goed voor de vluchtelingen gezorgd en is er de gelegenheid voor het delen van verhalen.
Comfortabele kleding
De twee uit Oekraïne gevluchte dames Katja Lavrinchuk en Anja Savko hebben een aantal leuke items kunnen scoren. Zij vluchtten uit Kiev en konden natuurlijk niet met hun hele kledingkast op weg. Na een lange, uitputtende reis konden zij terecht in het huis van vrienden die al eerder in Nederland kwamen wonen. Het huis is redelijk vol, maar Katja en Anja zijn blij dat ze in ieder geval een plek hebben om te slapen. “We zijn heel dankbaar dat we hier in Nederland welkom zijn”, vertelt Katja. Omdat ze nu maar een aantal setjes kleding hebben is het volgens Katja handig om een plek te hebben waar goedkope kleding te scoren valt. “We hebben het nu niet zo breed en willen heel graag gewoon wat comfortabele kleding. Dat hebben we gevonden”, zucht Katja opgelucht.

Opbrengst niet naar Oekraïne
De opbrengst van het gehele kledingevent gaat naar de zendelingen van de Evangelische gemeente. Dan is de vraag natuurlijk: waarom niet naar Oekraïne? Daar heeft Van der Berg wel een antwoord op: “Wij hebben onlangs een enorme collecte gehouden en zo’n tienduizend euro voor Oekraïne opgehaald. Wij vonden het dus gepast om de opbrengst van dit event aan onze eigen zendelingen te schenken, die kunnen het geld namelijk ook hard gebruiken.”

Lees ook

Inzamelingsacties in regio voor Oekraïne: 'Het is een komen en gaan van auto's'

Medicijnen, ziekenhuismateriaal, winterkleding, beddengoed, batterijen, luiers. Vanaf de Stougjesdij...

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "...

Verwarming lager? 'Dat doen wij al, want we hebben het nooit koud'

De verwarming thuis op maximaal 19 graden zetten en korter douchen. Het kabinet roept iedereen op ee...

Eindelijk een bankrekening voor Oekraïense vluchtelingen uit de Drechtsteden

Tientallen gevluchte Oekraïners verzamelden zich zaterdag voor een speciale vestiging van de Oekra...

Bewoners van opvangboot vluchtelingen verhuizen naar de binnenstad

Bewoners van de opvangboot voor vluchtelingen aan de Lange Wantijkade verhuizen begin maart volgend ...

Ondernemer Menno Defeo verlicht stadhuis met de kleuren van Oekraïne

De 21-jarige ondernemer Menno Defeo liet maandagavond het stadhuis blauw en geel kleuren, dat zijn d...