Dordrecht, Netherlands

OM begint strafrechtelijk onderzoek naar Chemours na aangifte bewoners

Chemours Dordrecht © Corrado Francke
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n 4 duizend mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden.
Rijnmond | 19 oktober 2023 09:20 | Aangepast op 19 oktober 2023 09:20
De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk pfas in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht. Bij het onderzoek van justitie wordt ook gekeken of leidinggevenden aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours, vroeger onderdeel van DuPont, in 2018 al aansprakelijk voor de pfas-schade in hun gemeenten. Een rechter oordeelde daarbij in een tussenvonnis dat Chemours aansprakelijk is voor schade door de uitstoot van PFOA, een pfas-soort, tussen 1984 en 1998. Het is nog niet bekend wanneer het eindvonnis in deze zaak volgt.

Pfas (een afkorting van poly- en perfluoralkylstoffen) vormen een risico voor de gezondheid. Een te grote blootstelling aan pfas kan het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken.

Eerst onderzoek naar uitstoot tot en met 2012
In het strafrechtelijke onderzoek kijkt het OM naar de mogelijk schadelijke effecten van PFOA-uitstoot tot en met 2012. Op een later moment wordt bepaald of ook het gebruik van GenX, de opvolger van PFOA, wordt onderzocht voor de periode na 2012. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder meer de politie en de Milieudienst Rijnmond. Het OM verwacht dat het onderzoek zeker een jaar zal duren.

Tegen het bedrijf loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Dat gaat over de mogelijke blootstelling van werknemers van het bedrijf aan te hoge concentraties pfas tot en met 2012. Dat onderzoek bevindt zich in de afrondende fase, meldt het OM.
DuPont/Chemours weet zeer waarschijnlijk al tientallen jaren dat de productie van pfas een risico vormt voor het personeel en de omgeving, bleek in juni al in een uitzending van BNNVARA-programma Zembla.

Reactie Chemours
Donderdagochtend heeft Chemours gereageerd op de aankondiging: "We nemen het bericht van het OM ter kennisgeving aan en we zullen onze volledige medewerking aan dit onderzoek verlenen. Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen. De emissie-reducerende maatregelen en de vervanging van PFOA als hulpstof in 2012 door GenX-technologie zijn hiervan voorbeelden. Als onderdeel van onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen investeren wij in maatregelen om emissies te verminderen.”

Lees meer over:

Chemours|Openbaar Ministerie|

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...