Dordrecht, Netherlands

Open podium voor senioren: ‘Met zingen kun je altijd doorgaan’

Vanuit één van de zalen in het Energiehuis klinken de tonen van een country-ballad. Achter de microfoon zit Albert, hij begeleidt zichzelf op gitaar. Op de tribune zitten andere 55-plussers aandachtig te luisteren. De meeste van hen beklimmen zelf ook het podium tijdens Whop Goes Pop, het open podium dat iedere laatste dinsdag van de maand wordt georganiseerd.
Marjolein Vos | 26 oktober 2022 13:57 | Aangepast op 26 oktober 2022 13:57
Whop Goes Pop is een voorvloedsel uit The Silver Talent Show en wordt georganiseerd door ToBe: een talentenjacht speciaal voor senioren. Ooit bedacht als variant op de vele auditie-programma’s op televisie, waarin vooral jongeren hun opwachting maakten. De winnaars van de wedstrijd verdienden een optreden op het Big Rivers Festival. Maar daar bleef het niet bij: al gauw kwam al er ook een tour langs verzorgings- en buurthuizen. De deelnemers waren zo enthousiast dat ze met elkaar muziek wilden blijven maken. En dat gebeurt nu dus iedere maand in het Energiehuis. Iedereen die van muziek en zingen houdt, kan meedoen. Of je nu ervaring hebt of niet.
Albert maakt het zichzelf niet te makkelijk met het nummer Your Man. RTV Dordrecht.
Van Hazes tot Lou Reed
De deelnemers hebben heel verschillend repetoire, dat maakt het open podium juist zo leuk. En niet alleen leuk, maar het is ook nog nuttig, volgens de zangers. “Zingen is sowieso gezond”, vertelt Ruud, nadat hij zijn versie van Lou Reed’s Perfect Day ten gehore heeft gebracht. “Als je alle verhalen uit de neuropsychologie hoort, dan komt dat heel duidelijk naar voren.”
Albert sluit zich daarbij aan. “Dit is wel mijn grote hobby. Het nummer Your Man ging vandaag het beste vond ik. Bij de anderen zat ik een beetje fout.”
Ruud zingt passievol het nummer Perfect Day van Lou Reed. RTV Dordrecht.
Allebei zijn ze behoorlijk kritisch op zichzelf; ze nemen het optreden erg serieus. Albert kiest bewust niet altijd voor makkelijke nummers. “Je moet wel een beetje uitdaging in het leven houden”, zegt hij.
De senioren zijn veelal gepensioneerd en hebben dus genoeg tijd voor het open podium én voor optredens bij het Energiehuis. Want de Whop Goes Poppers zijn ook te boeken. “Op verzoek verzorgen we optredens bij tehuizen, legt Hans Ardon, één van de organistoren van het open podium, uit. Soms haakt een van de deelnemers (al dan niet noodgedwongen door omstandigheden) af, de andere keer is er weer nieuwe aanwas. Zo blijft het initiatief bestaan. Zoals Ruud zegt: “Zingen is voor alle leeftijden en je kan er altijd mee doorgaan.”

Lees meer over:

Muziek|Whop Goes Pop|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Zaterdag: concert Nieuw-Zeelandse 'Ed Sheeran' op TV Dordrecht

Dit weekend herhalen we op TV Dordrecht een bijzonder concert, een optreden van de Nieuw-Zeelandse m...

Dit weekend: zowel zaterdag als zondag muziek op TV Dordrecht

Dit weekend zijn er weer bijzondere concerten te zien op TV Dordrecht. Zaterdag zenden we het tweede...

Dit weekend: veel muziek op TV Dordrecht

Dit weekend zijn er weer bijzondere concerten te zien op TV Dordrecht. Zaterdag zenden we het eerste...

Veel muziek, bier en zon tijdens Wantij Live en Wantijpop 2023

Er wordt op dit moment nog de laatste hand gelegd aan het podium, maar vrijdag en zaterdag is het da...

Hiep, hiep, hoera! Popcentrale viert 22ste verjaardag

Popcentrale viert op zaterdag 15 april feest, want het muziekcentrum bestaat inmiddels 22 jaar! Deze...

Zondag op TV Dordrecht: concert Merwe Oratorium ter gelegenheid van afscheid dirigent

Als eerbetoon aan de binnenkort afscheidnemende dirigent Patrick van der Linden zenden we deze zonda...