Dordrecht, Netherlands

Plaquette moet herinnering aan verzetsstrijdster Lenie Dicke levend houden

Lenie Dicke © familie Dicke
Ooit stond aan de Prinsenstraat het huis van de familie Dicke. Maar in januari 1945 werd de woning compleet in de as gelegd door een brand die door de Duitse bezettter was aangestoken. De initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht willen nu dat er een herinneringsplaquette wordt geplaatst op de plek waar het huis stond. Met dat voorstel hebben de partijen een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad.
Marjolein Vos | 27 maart 2023 11:53 | Aangepast op 27 maart 2023 11:53
Lenie Dicke speelde een belangrijke rol in het (Dordtse) verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze fungeerde als contactpersoon tussen de Ondergrondse en de onderduikers. Als spil van het verzet wist zij alles over zowel de onderduikers als over de activiteiten van de verzetsmensen.
Dicke wist tot januari 1945 uit handen van de Duitsers te blijven. Maar toen ging het mis; ze werd gearresteerd en zwaar ondervraagd en vermoedelijk gemarteld. De verzetsgroep besefte dat er levens in gevaar kwamen als Lenie zou doorslaan. Daarom werd een spectaculaire bevrijdingsactie op poten gezet waarbij Lenie tijdens een ijskoude januarinacht uit de gevangenis werd bevrijd. Een Duitse militair kwam daarbij om het leven. Als vergelding besloot de Duitse bezetter haar ouderlijk huis in brand te steken.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd er in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij Lenie Dicke; er werd een straat naar haar vernoemd.
Herinnering levend houden
De plaquette zou zich er ook voor lenen om te informeren over de nauwe band tussen de Prinsenstraat en het Dordtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er woonden namelijk twee belangrijke verzetsfamilies in deze straat: de hiervoor genoemde familie Dicke en de familie Alblas. Van de familie Alblas is zoon Aart Alblas het bekendst: hij was een Engelandvaarder die in 1944 in concentratiekamp Mauthausen is gefusilleerd. De families Dicke en Alblas waren bevriend en trokken veelal samen op in de Ondergrondse. Zo was het een zoon van de familie Alblas die Lenie Dicke in veiligheid bracht na haar bevrijding uit de gevangenis.

“De plek in de Prinsenstraat waar de brand heeft gewoed, is na de oorlog nooit meer bebouwd. Er zijn alleen wat parkeerplaatsen aangelegd. Tot op de dag van vandaag is het een zielloze ruimte, zonder enige verwijzing naar de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden”, laat de initiatiefgroep weten. “Een plaquette met het verhaal van de Prinsenstraat als verzetsstraat zou daar verandering in kunnen brengen.”
Brand in het huis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat in Dordrecht © Regionaal Archief Dordrecht

Lees ook

‘Ik heb een NSB-er in elkaar geslagen, omdat hij mijn Joodse vriendje plaagde’

Hoeveel invloed had de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Dordrecht? Negen stadsgenoten vert...

Zesdelige docuserie over eerste oorlogsdagen Dordrecht

Ronkende vliegtuigmotoren, grote aantallen Dordtenaren worden er om 4 uur s’ochtends op 10 mei 194...

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de...

Geen gefeest, maar toch staan Dordtenaren stil bij Bevrijdingsdag: 'Belangrijk!'

Op de eerste Bevrijdingsdag sinds coronatijd wordt er in Dordrecht maar weinig gefeest. De meeste me...

Jongeren vertellen oorlogsverhalen tijdens 'Theater na de Dam'

Kinderen kunnen zich de oorlog niet herinneren, maar ze kunnen er wel over vertellen. Dat gebeurde w...

Kransen bij oorlogsmonument Sumatraplein vernield en gestolen

'Een laffe daad', noemden de wijkagenten van het Reeland het op Twitter. Donderdagmiddag kwamen zij ...