Dordrecht, Netherlands

Steeds meer dieren hebben obesitas: dierenziekenhuis waarschuwt voor grote gevolgen

Je kent het wel: toch nog dat ene kleine stukje worst aan je hond geven, of dat ene snoepje aan je kat. Volgens Liebsbeth Hamers, paraveterinair bij dierenziekenhuis AniCura, ziet in het dierenziekenhuis een toename van het aantal huisdieren met obesitas door corona. “De gevolgen hiervan zijn groot.”
Vivian Rutte | 6 januari 2022 12:03 | Aangepast op 6 januari 2022 12:03
“Uit onderzoek blijkt dat de helft van onze huisdieren te dik is, een deel daarvan heeft obesitas en ook daarin zijn weer allemaal categorieën te zien”, vertelt Hamers als ze bezig is met het onderzoeken van Finn. Finn is een hond die ‘erg rond’ is en de gevolgen daarvan elke dag ervaart. Zo kan hij volgens Hamers niet zomaar extra uitgelaten worden, omdat hij pas geopereerd is aan zijn pootje. “Het is bij hem extra belangrijk om zijn voer te laten aanpassen op zijn dieet.”

Overgewicht zorgt dat huisdieren sneller last hebben van verschillende ziektes. Hamers: “Denk aan ademhalingsproblemen of suikerziekten. Ik kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van gevolgen van obesitas.” Daarnaast blijkt volgens de dierenartsassistente uit onderzoek dat kanker ook een van de mogelijke gevolgen zijn.

Dan is natuurlijk de vraag: hoe herken je of je dier té dik is? “Als je naar je dier kijkt, zie je wel of hij wat dikker is”, maar volgens Hamers is het beter om naar de lichaamsconditie te kijken. “Voel bijvoorbeeld aan zijn ribbenkast. Als ik bij Finn voel, voel ik zijn ribben niet meer. Wanneer ik achter hem sta, voel ik ook over zijn lichaam heen.” Zo kijkt Hamers of hij nog een taille heeft: “Bij Finn is het echt minimaal.”

Als baasje is het mogelijk om zelf naar de lichaamsconditie van je huisdier te kijken. “Je moet hier wel een beetje handigheid in krijgen. Misschien belangrijker nog: wees eerlijk, want je moet objectief blijven. Als het je eigen dier is, wil je nog wel eens een beetje smokkelen.”

Benieuwd naar de ideale tip om je dier te laten afvallen? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Dieren|

Lees ook

Overal papengaaienschijt in woning Dordrecht; inspectie grijpt in

Het is heus waar: dit is het smerigste wat je vandaag gaat zien. Afgelopen vrijdag hebben schoonmake...

Hitteplan voor dieren: waar moet je op letten?

Niet alleen mensen hebben het erg warm, ook onze huisdieren hebben het zwaar. Dierenzorgcentrum Lout...

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Dieren kinderboederij Kiboe-hoeve veilig aangekomen in buurgemeente Dordrecht

Vorige week was het zo ver. Nadat de trouwe bezoekers van de Kiboe-hoeve nog één keer konden knuff...