Dordrecht, Netherlands

‘Te veel of te vroeg afval op straat is als een snackbar voor ratten’

Al jaren kampt Dordrecht met een rattenplaag. De gemeente heeft al een flink aantal ratten gevangen, maar het probleem wordt niet kleiner. Dus zit er in een aantal riolen in de stad nu een nieuw soort rattenval. Door deze val worden de ratten gedood en spoelen daarna met de rest het riool door. En dat kan niet, volgens de Partij voor de Dieren.
Dennis Koorevaar | 12 oktober 2023 16:00 | Aangepast op 12 oktober 2023 16:00
“We vangen al jaren ratten omdat we last hebben van te veel ratten”, vertelt wethouder Marc Merx. “De rattenplaag wordt veroorzaakt door afval dat de vroeg wordt aangeboden over overmatig naast de vuilcontainer wordt gezet.” De nieuwe machine wordt als een extra middel naast de ouderwetse rattenval ingezet.

De wethouder vraagt zich openlijk af of de nieuwe vallen echt gaan helpen. Het probleem zit hem volgens Merx voornamelijk in het gedrag van de mensen. “Het enige wat echt gaat helpen is als mensen hun afval op een normale manier aanbieden niet naast de container zetten. Ook plasticafval te vroeg aanbieden is aantrekkelijk voor die beesten.”

De Partij voor de Dieren diende afgelopen dinsdag een motie in, zij zijn namelijk tegen de nieuwe rattenval. Volgens Cees Venderbos, raadslid voor de PvdD, wordt er door het college gewerkt aan een nieuw dierenbeleid en is het invoeren van deze rattenval daarmee in strijd: “Wacht tot het dierenbeleid klaar is en wacht op de debatten. Als de raad dan vindt dat die moordmachines er moeten komen, dan wordt het aangenomen en in het dierenbeleid geïmplementeerd.”

Venderbos laat nadrukkelijk weten dat de Partij voor de Dieren tegen de machine is, maar volgens Venderbos is het belangrijk dat er pas iets gedaan kan worden met steun van de raad. Wat er nu gebeurt, is dat er afspraken worden gemaakt en dat het college die schendt. De raad zegt vervolgens: ‘is goed’.”

Snackbar of snoepwinkel voor ratten
De oplossing zit volgens de partij dus niet in de nieuwe vallen maar bij de oorzaak van het probleem. De oplossing ligt ook niet bij, bijvoorbeeld, Roger Wagemans die zich al jaren inzet voor het bestrijden van zwerfafval. Het gedrag van de mensen zal moeten veranderen. “Als je een snackbar of snoepwinkel opent voor ratten, dan passen zij zich aan de hoeveelheid voedsel die er is. Dus zij vermenigvuldigen zich.”

De wethouder geeft aan dat er al meerdere keren gesprekken in de wijk zijn gevoerd en dat er wordt gehandhaafd op het te vroeg buiten zetten van afval. “Maar dat is nog steeds niet voldoende om de rattenplaag terug te dringen en dus moeten we dit soort maatregelen nemen: het doden van de ratten.”

Bekijk hier de reportage die RTV Dordrecht maakte:

Lees meer over:

afvalprobleem|Rattenplaag|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

De opruimdagen komen er weer aan: op deze dagen lever jij je afval in

In Dordtse wijken is het in de komende weken weer mogelijk om allerlei soorten afval in te leveren t...

Futuristische informatieborden in strijd tegen zwerfafval en ongedierte in Dordt

Ratten en ander ongedierte aantrekkend zwerfafval: Dordrecht wordt er al een tijdje door geteisterd....

‘Voedselafval Islam en rattenoverlast hebben geen verband’

Voormalig Dordts raadslid(D66) Ahmet Polat heeft zich geërgerd aan de bewering van de wethouder Marc...

Rattenplaag loopt spuigaten uit, gemeente grijpt in

De rattenplaag in Dordrecht wordt alsmaar groter en daar probeert de Gemeente Dordrecht wat aan te d...

Zo wil Dordrecht stiller én schoner afval ophalen in de komende jaren

De Dordtse afvalverwerker HVC zet de komende jaren flink in op elektrische voertuigen, zoals veegwag...