Dordrecht, Netherlands

'Wat als het water weer komt...'

Dat is de titel van de eerste aflevering van een serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft gemaakt over de Elisabethsvloed. Vier afleveringen van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt.
Marjolein Vos | 4 juli 2022 12:28 | Aangepast op 4 juli 2022 12:28
'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed en wat is er in 600 jaar erna voor in de plaats gekomen'.

Het verhaal van de vloed, verteld door presentator Bosse in aflevering 1: "Moet je je voorstellen, het is 18 november 1421, hier onderaan de toren van de Grote Kerk zien we een woud van masten en zeilen in de havens. Een levendigheid en bedrijvigheid die normaal is voor de middeleeuwse handelsstad die Dordt is. Kortom, alles gaat hier zijn gangetje, een doodnormale dag. Maar dan, de nacht erop... De wind steekt op, stuwt de rivier landinwaarts, het water komt als nooit tevoren en bereikt langzaam maar zeker de eerste deurposten. Wind en getijden zijn ze hier wel gewend, maar het onheil dat Dordrecht vannacht op de dag van de heilige Sint Elisabeth van Thüringen te wachten staat zal de stad voorgoed doen veranderen... Haar achterland verdwijnt samen met tientallen dorpen en gehuchten in de golven. Duizenden mensen en dieren verliezen huis en haard of sterven een verdrinkingsdood. Na de vloed wordt Dordt voorgoed aan eiland... En daar gaat deze serie over, de gevolgen van de Sint Elisabethsvloed voor het landschap, de natuur, de mensen en de natuur in de afgelopen 600 jaar..."

Aflevering 1 gaat over het ergst denkbare scenario: 'Wat als het water weer komt'. De zeespiegel stijgt, stormen komen vaker voor en worden krachtiger en we hebben steeds meer te maken met zware regenval. Bosse komt in zijn zoektocht naar antwoorden meer te weten over zaken als waterveiligheid, zelfredzaamheid en De Staart als veilige schuillocatie.

'Na de Vloed' is in 2021 gemaakt in opdracht van de gemeente, een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak. Aflevering 1 is hieronder al te zien en wordt vanavond vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht, direct na het TV Nieuws. De drie andere afleveringen worden herhaald op maandag 11, maandag 18 en maandag 25 juli.

Lees meer over:

Sint Elisabethsvloed|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

‘Hoe veilig zijn we in Dordt als de Russen de dijken saboteren?’

‘Nederland is nergens meer als je de dijken doorsteekt’. Die boodschap hoorde Marco Stam van Fractie...

Dordt omringd door water: 'Als de dijk doorbreekt, gaan we allemaal een beetje dood'

Snel op een zelfgemaakte vlot springen. Er is namelijk geen tijd te verliezen. Een kat staat op verz...

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden wa...