Dordrecht, Netherlands

Nog steeds geen duidelijkheid over Rivier, Boot, Stad; kunstenaar van omstreden project hult zich in stilzwijgen

Dat ‘ie niet door de monumentale muur van de tuin van het Dordrechts Museum wordt getrokken, staat inmiddels wel vast. Maar wat gaat er dan wel gebeuren met het schip van het kunstproject van Edward Clydesdale Thomson? Daar zou dit weekend meer over bekend worden gemaakt, maar de kunstenaar houdt zijn plannen voorlopig voor zich. En dat zou alles te maken kunnen hebben met de reacties die hij eerder kreeg op zijn wilde idee.
Marjolein Vos | 13 juli 2022 13:24 | Aangepast op 13 juli 2022 13:24
In 2019 vroeg de gemeente drie kunstenaars om met idee te komen voor een kunstzinnige route tussen het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland. Rivier, Boot, Stad was er daar een van. Het ging voorvarend van start: in de Biesboschhal werd het frame getimmerd en uiteindelijk deels verbrand. Want het schip zou tijdens een optocht door de straten van de binnenstad getrokken worden. Om vervolgens in stukken uit elkaar te vallen. Van die stukken worden sculpturen gemaakt die langs de route tentoon worden gesteld.

In de Biesboschhal ligt het zwart geblakerde schip nu er rustig bij. Niets wijst erop dat dit vaartuig zoveel ophef heeft veroorzaakt. Gemeenteraad en inwoners stonden op hun achterste benen toen vorig jaar bekend werd dat er een gat gemaakt zou worden in de muur rondom de tuin van het museum. Daar zou de boot doorheen moeten. Na alle kritiek werd in overleg met de kunstenaar besloten dat niet te doen. Maar de essentie van het project blijft wel overeind: op zaterdag 17 september wordt het schip alsnog door de straten getrokken.

Bekijk hier hoe het er in januari 2021 aan toe ging bij de bouw van het schip.
Maar hoe komt het dan over die muur heen, want het schip wordt wel in de museumtuin tentoongesteld en moet naar het Hof. Op social media verschenen de laatste tijd allerlei video’s. Eentje waarin de boot wordt opgetild door een zeppelin. Op een andere is een grote houten brug te zien. Tijdens een zogenaamde preparty zou kunstenaar Edward deze zaterdag meer bekend maken. Maar dat feest ging niet door. Een woordvoerder van het project laat weten dat op de dag zelf, in september, pas onthuld wordt wat er gaat gebeuren. En dat zou niets te maken hebben met de eerdere ophef. We moeten het meer zien als een publiciteitsstunt, zegt ze.

De komende weken verschijnen nog meer animaties op social media waarin mogelijk plannen verbeeld worden. Die zijn gemaakt naar idee van de kunstenaar, maar ook van inwoners. Het plan zal de gemoederen hoe dan ook nog wel even bezig houden. Wie deel wil uitmaken van het project kan zich aanmelden: voor 17 september worden nog mensen gezocht die het schip willen trekken. Bekijk hieronder de oproep van Edward.

Lees meer over:

Rivier, Boot, Stad|

Lees ook

Kunstenaar 'Rivier, Boot., Stad' druk bezig met alternatieven

Het omstreden kunstproject 'Rivier, Boot, Stad' krijgt een herkansing en zal waarschijnlijk in septe...

Rivier, Boot, Stad gaat door, maar hoe? ‘Allerlei ludieke suggesties gedaan’

Het kunstproject ‘Rivier, Boot, Stad’ gaat door en wel op zaterdag 17 september. Na de vele comm...

Rivier, boot, stad-project bijna op zijn eind: tjalk ligt nu in de Museumstraat

Het is moeilijk te zien met de hekken eromheen, maar als je goed kijkt zie je hem. De 15 meter lange...

Omstreden tjalk Rivier, Boot, Stad-project klaar voor laatste tocht

Eerst is er een jaar onderzoek gedaan naar een manier om de bijna 15 meter lange tjalk van kunstenaa...

Rivier, boot, start: veelbesproken kunstproject op gang getrokken in de Dordtse binnenstad

Het kunstproject 'Rivier, boot, stad' van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang in D...

Tjalk van 'Rivier, boot, stad' aangekomen na tocht door de Dordtse straten

Na een urenlange sleep- en sloopklus is de tjalk van het kunstproject 'Rivier, boot, stad' aangekome...