Eerder deze week maakte burgemeester Kolff bekend
aangifte te doen na het lekken van de stukken. Deze documenten waren geheim verklaard, waardoor het lekken strafbaar is.
Kolff laat via zijn woordvoerder weten dat de aangifte in stand blijft. Het is nu aan het Openbaar Ministerie of Schilt strafrechtelijk wordt vervolgd. De ontwikkeling heeft geen effect op het proces dat door meerdere gemeenten is aangespannen tegen het Chemours. De verwachting is dat de rechter op 27 september uitspraak zal doen in deze zaak. "De gemeente doet op dat vlak alles wat in haar macht ligt. Dat neemt niet weg dat geheime raadsstukken geheim dienen te blijven."
De Dordtse burgemeester vindt het moedig van Schilt dat hij zich heeft gemeld. "Dit kon alleen niet zonder gevolgen blijven." PvdA-fractievoorzitter Wouter van der Spoel snapt zijn boosheid richting Chemours, maar benadrukt dat het lekken niet goed te praten is. "Hij voelde de boosheid en moest daar wat mee, maar dit is niet de juiste manier."
'Onverdedigbaar'
De PvdA betreurt het dat de informatie is doorgespeeld naar de media, omdat dit volgens de partij kan leiden tot minder vertrouwen vanuit het gemeentebestuur richting de raad. Daarom was het lekken voor de PvdA "onverdedigbaar".
Van der Spoel laat weten dat Kolff alle fractievoorzitters begin deze week op de hoogte stelde van het lek. "'Niemand van ons toch?', heb ik toen in de fractie-whatsapp gevraagd." Maandagavond belde Schilt naar Van der Spoel en even later naar de burgemeester. "Dat is dapper van hem", vindt Van der Spoel."
Op zoek naar opvolger
Wie de opvolger van Schilt als commissielid wordt, is nog niet duidelijk. Van der Spoel: "Maandag hebben we weer fractievergadering en dan gaan we er over babbelen, maar dat komt wel goed."