Dordrecht, Netherlands

Dordtse leerlingen debatteren in de Eerste Kamer over vrijheid en democratie

Tien leerlingen van de debatclub van het Dordtse Johan de Witt Gymnasium hebben in de Eerste Kamer gedebatteerd met scholieren uit andere steden. De aanleiding was het vierhonderdste geboortejaar van de naamgever van de school. Er werd gesproken over vrijheid, democratie en politiek.
Trevyn van Houwelingen | 4 juli 2025 08:30 | Aangepast op 3 juli 2025 17:09
Op de plek waar normaal wetten worden goedgekeurd door senatoren van landelijke partijen, staan op de vrijdagochtend opeens tientallen jonge scholieren. Ze komen vanuit Den Haag, Utrecht, Leiden en jawél, ook Dordrecht. Ze zijn naar Den Haag gekomen op uitnodiging van Bibliotheek AanZet en de historische vereniging Vrienden van De Witt.

Na een openingsrede van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn mogen de leerlingen zelf het woord nemen. In de tijdelijke locatie van de Eerste Kamer, het Binnenhof wordt nog altijd verbouwd, vliegen termen als 'vrijheid van meningsuiting', 'republikeinen tegen monarchisten' en 'burgerschap' over de witte tafels. Thema's die tijdens het leven van Johan de Witt al belangrijk waren.

Bewustwording
Leider van het debat is Dordtenaar Jeroen Recourt, die sinds 2019 voor GroenLinks-PvdA in de Eerste Kamer zetelt. Hij kent de politiek goed, hij opereerde eerder al zeven jaar in de Tweede Kamer. Met scherpe vragen en stellingen probeert hij de leerlingen, voor zover dat nodig is, nog wat meer aan het denken te zetten.

De aanwezige leerlingen uit Dordrecht voelen zich daarmee op hun gemak. Ze doen vaker mee aan debatwedstrijden, zowel in het binnen- als buitenland. Daar strijden ze om prijzen, hier valt niets te winnen. Het gaat om bewustwording en het aan het denken zetten van een generatie die later aan de knoppen zal draaien in Den Haag. Al lijken de leerlingen die ambitie nog niet echt te delen.

"Nou... daar ben ik nog niet zo zeker van.", "In principe niet, maar we zien wel..." en een volmondig "Nee" zijn de antwoorden als onze verslaggever drie Dordtse leerlingen vraagt of ze later de politiek in willen.

Leren debatteren
Het team van de Dordtse school wordt geleid door aardrijkskundedocent Joram Wijnstra. Voor hem is het een kolfje naar zijn hand. Zelf is hij lid van het Gronings Debatbureau en heeft hij vanaf zijn eigen schooltijd vaak meegedaan met internationale debatwedstrijden. Hij benadrukt het belang van leren debatteren: "Je leert dat iedereen een eigen mening heeft en dat iedereen die mag hebben. Daarnaast wordt je geforceerd om na te denken over ideeën waar je wellicht zelf niet helemaal achter staat."

Wij maakten ook een videoverslag van de ochtend. Dat is hieronder te bekijken.

Meest gelezen

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Redactie Streek 56 | 1 jul 2025 11:52

Zo gaan Dordtse basisscholen om met de hittegolf

Jonathan Sekeris | Barbara Visscher | 30 jun 2025 13:40

Lees ook

Jongens hebben bijzonder profielwerkstuk aan hun fiets hangen

Hoe flexibel is het menselijke brein? Met die vraag zijn drie leerlingen van het Johan de Witt-gymna...

Leerlingen Johan de Witt-gymnasium net geen kampioen NK Debatteren

Een spannende dag was het zaterdag voor zes Dordtse scholieren van het Johan de Witt-Gymnasium. In U...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Telefoonvrij begin van de week op Johan de Witt

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op ...

Deze verkiezingsdebatten kun jij nog bezoeken in Dordrecht

Op woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus, dit keer voor de Waterschaps- en Provinciale Sta...

Jongeren in stevig debat met politici: 'Onmogelijk om op mezelf te gaan wonen'

Het openbaar vervoer, discriminatie en de natuur: allerlei kwesties die jongeren belangrijk vinden r...