Dordrecht, Netherlands

Bijeenkomst omwonenden azc vol emotie: ‘We hebben niet op alle vragen antwoord kunnen geven’

De bijeenkomst met de omwonenden in het Postillion Hotel was besloten. ©Ben Corino
De plannen voor een toekomstig asielzoekerscentrum vielen de bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk begin februari rauw op hun dak. Sinds ze weten dat de gemeente het naastgelegen Distripark bij het COA heeft aangedragen als locatie voor een azc zitten ze vol vragen. Over hun eigen veiligheid én die van hun toekomstige buren, maar ook over eventuele waardevermindering van hun huis.
Marjolein Vos | 27 februari 2023 15:13 | Aangepast op 27 februari 2023 15:13
Vorige week brachten burgemeester Kolff en wethouder Van Benschop al een bezoek aan de bewoners van de dijk. Ze werden ontvangen met actieborden in de tuinen, waarop niet zachtzinnig uitgehaald wordt naar de gemeente. Het moge duidelijk zijn: er is nog genoeg met ze te bespreken. Daarom organiseerde de gemeente een besloten bijeenkomst in het Postillion Hotel. Na afloop spraken aanwezigen met radioverslagger Ben Corino.

“Veel emotie en zorgen, met name zorgen over leefbaarheid en veiligheid. Dat was de rode draad in deze bijeenkomst”, zegt één van de omwonenden, Erik Slijkhuis. “Deels hebben we antwoorden gekregen, maar er zijn nog heel veel open einden. Er hebben mensen vragen gesteld over waardevermindering. En het azc ligt heel erg afgelegen ten opzichte van winkels, hoe ga je dat oplossen? We hebben een heel onveilige buurt qua bereikaarheid. Als ze naar een winkel moeten, is dat vier kilometer verderop. En er zijn geen voetpaden, alleen maar een hele gevaarlijke dijk waar ze overheen moeten zonder enige voorziening. Hoe ga je dat regelen?”

“De emoties zaten hoog, maar er is heel constructief met ons het gesprek aan gegaan”, vindt wethouder Van Benschop. Ze kijkt dan ook tevreden terug op de bijeekomst. “De bewoners hebben kenbaar gemaakt waarom ze dit niet zien zitten. Dat was wel de algemene, gemene deler. Maar vooral gebaseerd op zorgen, ook wel een gevoel van onveilihgied die mogelijk gaat onstaan. En is
het wel een geschikte locatie? Genoemd is ook aan het aantal inwoners dat er nu woont en het aantal asielzoekers wat daar gaat komen. Dus ik denk dat deze mensen goed voorbereid zijn gekomen met echt legitieme vragen over wat betekent dit voor ons en voor onze buurt.”

Hoewel de emoties hoog zitten, laten de bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk eigenlijk allemaal weten niet perse tegen de komst van asielzoekers te zijn. “Mijn indruk is dat heel veel bewoner begrijpen dat ook wij in Dordrecht een bijdrage moeten leveren aan het vluchtelingenvraagstuk”, vat burgemeester Kolff samen. “Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun buurt en hun wijk, over de proportie van het azc in verhouding tot de omvang van hun buurtschap en ook vragen hebben over leefbaarheid, veiligheid, en hoe bepaalde dingen in de praktijk zullen gaan uitpakken.” Kolff geeft wel aan dat eerst nog duidelijk moet worden óf het COA ook akkkoord gaat met de voorgestelde plek. Daarna kun je eigenlijk pas verder praten over bepaalde zaken, meent hij.

De mogelijke komst van een azc is niet het enige wat speelt bij de bewoners. “Het is eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt Jan Alblas. Waar hij ooit uitkeek over de polders, woont hij nu naast een industrieterrein. “Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de beste plek is in Dordt die je hiervoor kan voorstellen.” Hij is wel blij met het goede contact dat hij nu met de gemeente en de burgemeester heeft. Maar vragen blijft hij houden. “Voor een deel hebben we daar antwoordem op kunnen geven”, vertelt Van Benschop. “Maar ik zal niet zeggen dat we de zorgen weg hebben kunnen nemen, want dat is niet zo op dit moment. Maar voor een deel hebben we antwoorden kunnen geven en voor een deel hebben we ook nog een hele weg te gaan.” De omwonenden en de gemeente blijven in ieder geval in gesprek. Op 9 maart is er weer een bijeenkomst gepland.

Beluister hier de gesprekken met de bewoners, burgemeester Kolff en wethouder Van Benschop.

Lees ook

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...

Fysiek discriminatiemeldpunt moet drempel verlagen

In Dordrecht worden er relatief weinig meldingen van discriminatie gemaakt. Maar dat betekent niet d...

Kolff start aan tweede termijn als burgemeester Dordrecht

Wouter Kolff (VVD) is vandaag officieel beëdigd voor een tweede termijn als burgemeester van Dordrec...

Burgemeester Kolff blij met aanbeveling van de gemeenteraad: "Dit is een belangrijke mijlpaal"

De kans is groot dat Wouter Kolff ook de komende zes jaar de burgemeester van Dordrecht is. De gemee...

'Er zijn wat dingen beter, maar ook slechter': Zo staat het er voor in partnerstad Dordrecht

"Wat mij altijd bijblijft is dat wij het hier toch wel heel erg goed hebben en hoe ongelooflijk arm ...

Groen licht voor azc op Distripark, gemeente komt met veiligheidsplan

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is akkoord met de door de gemeente voorgestelde plek v...