Dordrecht, Netherlands

Bijeenkomst omwonenden azc vol emotie: ‘We hebben niet op alle vragen antwoord kunnen geven’

De bijeenkomst met de omwonenden in het Postillion Hotel was besloten. ©Ben Corino
De plannen voor een toekomstig asielzoekerscentrum vielen de bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk begin februari rauw op hun dak. Sinds ze weten dat de gemeente het naastgelegen Distripark bij het COA heeft aangedragen als locatie voor een azc zitten ze vol vragen. Over hun eigen veiligheid én die van hun toekomstige buren, maar ook over eventuele waardevermindering van hun huis.
Marjolein Vos | 27 februari 2023 15:13 | Aangepast op 27 februari 2023 15:13
Vorige week brachten burgemeester Kolff en wethouder Van Benschop al een bezoek aan de bewoners van de dijk. Ze werden ontvangen met actieborden in de tuinen, waarop niet zachtzinnig uitgehaald wordt naar de gemeente. Het moge duidelijk zijn: er is nog genoeg met ze te bespreken. Daarom organiseerde de gemeente een besloten bijeenkomst in het Postillion Hotel. Na afloop spraken aanwezigen met radioverslagger Ben Corino.

“Veel emotie en zorgen, met name zorgen over leefbaarheid en veiligheid. Dat was de rode draad in deze bijeenkomst”, zegt één van de omwonenden, Erik Slijkhuis. “Deels hebben we antwoorden gekregen, maar er zijn nog heel veel open einden. Er hebben mensen vragen gesteld over waardevermindering. En het azc ligt heel erg afgelegen ten opzichte van winkels, hoe ga je dat oplossen? We hebben een heel onveilige buurt qua bereikaarheid. Als ze naar een winkel moeten, is dat vier kilometer verderop. En er zijn geen voetpaden, alleen maar een hele gevaarlijke dijk waar ze overheen moeten zonder enige voorziening. Hoe ga je dat regelen?”

“De emoties zaten hoog, maar er is heel constructief met ons het gesprek aan gegaan”, vindt wethouder Van Benschop. Ze kijkt dan ook tevreden terug op de bijeekomst. “De bewoners hebben kenbaar gemaakt waarom ze dit niet zien zitten. Dat was wel de algemene, gemene deler. Maar vooral gebaseerd op zorgen, ook wel een gevoel van onveilihgied die mogelijk gaat onstaan. En is
het wel een geschikte locatie? Genoemd is ook aan het aantal inwoners dat er nu woont en het aantal asielzoekers wat daar gaat komen. Dus ik denk dat deze mensen goed voorbereid zijn gekomen met echt legitieme vragen over wat betekent dit voor ons en voor onze buurt.”

Hoewel de emoties hoog zitten, laten de bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk eigenlijk allemaal weten niet perse tegen de komst van asielzoekers te zijn. “Mijn indruk is dat heel veel bewoner begrijpen dat ook wij in Dordrecht een bijdrage moeten leveren aan het vluchtelingenvraagstuk”, vat burgemeester Kolff samen. “Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun buurt en hun wijk, over de proportie van het azc in verhouding tot de omvang van hun buurtschap en ook vragen hebben over leefbaarheid, veiligheid, en hoe bepaalde dingen in de praktijk zullen gaan uitpakken.” Kolff geeft wel aan dat eerst nog duidelijk moet worden óf het COA ook akkkoord gaat met de voorgestelde plek. Daarna kun je eigenlijk pas verder praten over bepaalde zaken, meent hij.

De mogelijke komst van een azc is niet het enige wat speelt bij de bewoners. “Het is eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt Jan Alblas. Waar hij ooit uitkeek over de polders, woont hij nu naast een industrieterrein. “Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de beste plek is in Dordt die je hiervoor kan voorstellen.” Hij is wel blij met het goede contact dat hij nu met de gemeente en de burgemeester heeft. Maar vragen blijft hij houden. “Voor een deel hebben we daar antwoordem op kunnen geven”, vertelt Van Benschop. “Maar ik zal niet zeggen dat we de zorgen weg hebben kunnen nemen, want dat is niet zo op dit moment. Maar voor een deel hebben we antwoorden kunnen geven en voor een deel hebben we ook nog een hele weg te gaan.” De omwonenden en de gemeente blijven in ieder geval in gesprek. Op 9 maart is er weer een bijeenkomst gepland.

Beluister hier de gesprekken met de bewoners, burgemeester Kolff en wethouder Van Benschop.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af t...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Omwonenden van toekomstig azc krijgen 1000 euro voor hang- en sluitwerk

Omwonenden van het toekomstige azc mogen, op kosten van de gemeente, per gezin maximaal duizend euro...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Gemeenteraad Zwijndrecht stemt unaniem in met opvang 300 asielzoekers

De Zwijndrechtse gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de komst van 300 asielzoekers naar ...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...