Dordrecht, Netherlands

Met voorkeurstemmen in de raad: 'Bijzonder om belangen van mensen te vertegenwoordigen'

Op plek 8 staan van de kandidatenlijst, maar toch met voorkeurstemmen in de raad komen; het gebeurde bij Kitty Kruger van GroenLinks. Ze wilde het de komende raadsperiode rustiger aan gaan doen. Had stiekem toch alweer heimwee naar haar raadszetel en kreeg uiteindelijk 557 voorkeurstemmen: "Het is super fijn om te weten dat mensen mij graag terugzien in de raad."
Stephanie Roggekamp | 22 maart 2022 15:55 | Aangepast op 22 maart 2022 15:55
Niet alleen Kruger is de komende vier jaar te zien in de gemeenteraad, ook Mehmet Safranti van DENK (627 voorkeurstemmen) komt met voorkeurstemmen in de raad. Net zoals Marije Schnabel van de PvdA (445 voorkeursstemmen). Schnabel: "Ik kom uit Dordrecht, dus daarom zullen mensen op mij gestemd hebben. Tegelijkertijd ben ik ook de eerste vrouw op de lijst en dat is écht een mooie plek."

Ook Kruger denkt dat ze door haar positie als derde vrouw op de lijst, zoveel voorkeurstemmen kreeg. "Maar ik ken ook veel mensen." Het neemt alleen niet weg dat Kruger op de plek achtste op de kandidatenlijst stond. Ze wilde namelijk meer tijd gaan steken in andere werkzaamheden, "en ik wilde ook het stokje doorgeven." Toch begon het bij haar te kriebelen. "Ik heb nog zoveel te doen, waardoor ik dacht: ik wil toch wel de raad in en dat heb ik laten weten."

De partij had daarnaast niet verwacht zes zetels te bemachtigen. "Tijdens de uitslagenavond dacht ik nog: yes, dan ben ik in ieder geval commissielid. Ik had gehoopt in de raad te komen, heel erg gehoopt. Maar dat het uiteindelijk gelukt is, is toch erg fijn."

Dubbel gevoel
Voor Safranti voelt het toch een beetje dubbel dat hij vanaf de derde plek op de lijst toch in de raad komt. Door zijn voorkeurstemmen heeft hij lijsttrekker, Masum Kolkilic, achter zich gelaten. "Het voelt fijn dat ik zoveel steun heb gekregen van de burger, maar ik vind het ook vervelend voor Kolkilic." Toch heeft Safranti stiekem nog een klein beetje hoop om een extra restzetel te bemachtigen. Dinsdag worden de stemmen nog een keer geteld. DENK hoopt dat het gunstig voor hen uitvalt. "Zo kan Kolkilic alsnog in de raad komen. Mocht het niet lukken dan wordt hij commissielid. Zo zullen we sowieso gaan samenwerken."

Het vervelende gevoel neemt niet weg dat Safranti wél trots is op zijn voorkeurstemmen. "Als ik uitreken hoeveel stemmen we hebben gehad, dan heb ik toch één derde van het totaal aantal stemmen gekregen. Dat betekent dat er veel steun is geweest richting mij. Ik vind het belangrijk om mijn plicht daarin waar te maken. Al zal het wel lastig worden als ik het uiteindelijk in mijn eentje raadslid ben, erg lastig."

Voor de eerste keer
Hoewel Kruger en Safranti al eerder raadslid zijn geweest, is het voor Schnabel nieuw: "Het lijkt me een mooie en spannende periode. Maar ik ga samenwerken met Wouter van der Spoel, de leden van de PvdA en mensen uit de stad. Met elkaar gaan we mooie dingen voor Dordrecht doen."

Nu GroenLinks zes zetels heeft bemachtigd, is de kans groot dat er een kandidaat-wethouder geleverd gaat worden. Kruger: "Het klopt, we zijn nu samen met de VVD de grootste partij. We zouden het zo leuk vinden als we een keer die bestuurscultuur kunnen doorbreken door te zeggen: we gaan met elkaar kijken hoe we een college gaan vormen. Daarin zullen we met elkaar overleggen hoe we de wethouders gaan verdelen." Maar of Kruger dan zélf wethouder zal worden, is ze duidelijk. "Ik ga daar niks over uiten. We hebben een aantal goede wethouders-kandidaten en ja, daar moet nog uit gekozen worden."

Lees ook

PvdA brengt rozen langs zorglocaties op Valentijnsdag

De Partij van de Arbeid ging op Valentijnsdag op pad om bewoners van woonzorgcentra blij te maken. B...

'Dordrecht Kiest' over de woningmarkt: samenwerken en vaart maken.

De woningmarkt in Dordrecht zit volledig op slot. Daar zijn alle politieke partijen die deelnemen aa...

Kijk hier naar het grote lijsttrekkersdebat 'Dordrecht Kiest'

Zestien lijsttrekkers van alle Dordtse kandidaat-partijen voor een plekje in de gemeenteraad gaan om...

LIVE: gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht, volg hier alle updates

De laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen is in volle gang. Wij houden u in een liveblog op de...

Abdullah Uysal (27) is de jongste fractievoorzitter van GroenLinks ooit

Hij is nog maar 27 jaar en nu al is hij fractievoorzitter van een politieke partij. Sinds 1 januari ...

Dít valt er te kiezen: verkiezingsborden in Dordrecht staan er weer

Je hebt ze misschien al gespot: de aanplakborden voor de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal zijn e...