Dordrecht, Netherlands

'Pas goed op je moeder, dat waren zijn laatste woorden'

In 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Dat was destijds aanleiding voor RTV Dordrecht om een serie te maken over hoe Dordtenaren de oorlogsjaren hadden beleefd. Deze week zenden we de serie '75 jaar vrijheid' opnieuw uit.
Marjolein Vos | 2 mei 2022 10:12 | Aangepast op 2 mei 2022 10:12
Aflevering 1: de oorlog breekt uit

Op 4 mei staat Nederland stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Dordrecht heeft de oorlog de nodige impact gehad. Stadsgenoten die toen leefden, staat de Duitse inval in mei 1940 nog helder voor de geest.
“Het eerste wat ik me herinnner, is de grote hoeveelheid vliegtuigen die overgingen. Dat enorme gebrom zit nog steeds in mijn oren”, vertelt Bas Heijstek. Hij is één van de negen Dordtenaren die in de serie ‘75 jaar Vrijheid aan het woord komen.

Ondanks dat het Nederlandse leger niet goed getraind was en de Duitsers over beter materieel beschikten, werd er vier dagen lang gevochten om Dordrecht. De foto’s uit die tijd geven aan dat meerdere huizen zwaar beschadigd raakten. Om de stad in te nemen, werden Dordtenaren uit de Glazenstraat en omgeving door de Duitsers gebruikt als menselijk schild, vertelt Jan Willem ‘t Hart.

Met zijn moeder en buurtgenoten wordt hij opgesloten in de fabriek van Penn & Bauduin. Zijn vader wordt samen met de andere mannen meegenomen. “Ik wilde met mijn vader mee, maar hij zei: ga terug, je moet op je moeder passen. Dat zijn zijn laatste worden geweest, want ik heb hem niet meer gezien,” zegt Jan Willem ‘t Hart.

De school waar de Duitsers zich samen met de Dordtenaren verschansten, werd beschoten door Nederlandse soldaten. Daarbij kwam zijn vader om het leven. Nog altijd doet dat pijn. Zeker omdat zijn vader en de andere slachtoffers die daar toen vielen, nooit officieel herdacht zijn.

De wonden uit de Dordtenaren. Ook al is het meer dan 75 jaar geleden. De verhalen van Bas Heijstek, Jan Willem ‘t Hart en zeven andere Dordtenaren zijn vanaf maandagavond 3 mei te zien op TV Dordrecht. De serie bestaat uit zes delen, die ook te bekijken zijn via ons YouTube-kanaal.

Lees ook

'Dochter van Dordrecht' Lenie Dicke herdacht op de Essenhof

Verzetsstrijder Lenie Dicke is woensdagmorgen op begraafplaats de Essenhof herdacht. Samen met famil...

Gezocht: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog voor theatervoorstelling

ToBe Cultuurcentrum is op zoek naar mensen met een verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht ...

Komende week opnieuw bij TV Dordrecht: Documentaireserie ‘75 jaar vrijheid’

In 2020 was het precies 75 jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlo...

‘Over Bommen en dijken’: Jeugdvoorstelling Theater Na de Dam bij TV Dordrecht

Veertien Dordtse jongeren maakten vorig jaar met Theater Na de Dam de voorstelling ‘Over Bommen en...

Museum 40/45 heropend en klaar voor de toekomst

Eyecatchers van het nieuwe Museum 40/45 zijn de digitale zuilen vol met foto's, films en geluidsfrag...

In oorlogs- en vredestijd: stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog

Deze week is het weer 4 mei en dat betekent een week vol herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Woens...