Dordrecht, Netherlands

Rode Amerikaanse Rivierkreeft in Dordtse wateren niet zo onschuldig als het lijkt

Rode Amerikaanse Rivierkreeft probeert bezoekers af te schrikken Duurzaamheidscentrum Weizigt
Medewerkers van het Duurzaamheidscentrum Weizigt spotten deze maand wel een hele bijzondere gast: een Rode Amerikaanse Rivierkreeft. Het beestje is straks niet meer alleen, want het draagt eitjes met zich mee volgens een woordvoerder van het duurzaamheidscentrum. Maar waar komt de kreeft vandaan en hoort het beestje wel thuis in Dordt?
Marie Frenay | 10 november 2022 13:49 | Aangepast op 10 november 2022 13:49
Midden op het pad met zijn scharen wijd open lijkt de Amerikaanse Rivierkreeft bezoekers van het duurzaamheidscentrum te willen afschrikken. “Het is niet de eerste keer dat een kreeft wordt gespot door bezoekers”, vertelt woordvoerster Marijke namens het duurzaamheidscentrum Weizigt.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wel grappig en bijzonder zo’n felrode kreeft die over de paden van het duurzaamheidscentrum waggelt, maar niks blijkt minder waar te zijn. Deze kleine kreeft kan namelijk een ware ravage aanrichten in Nederland. “De Amerikaanse Rivierkreeft kan planten kapot knippen en de kwaliteit van het water drastisch verminderen”, vertelt stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi-van der Est.

Invasieve exoot
De Amerikaanse Rivierkreeft staat bekend als een exoot, dat betekent dat het dier niet thuishoort in Nederland. Maar hoe is de kreeft dan in de sloten en rivieren van Dordrecht terechtgekomen? “De meeste soorten invasieve rivierkreeften zijn via de consumptiehandel en recent ook de aquariumhandel in het Nederlandse watersysteem terechtgekomen”, vertelt Dirk Timmers namens Waterschap Hollandse Delta.

Als voorbeeld haalt de woordvoerder een bijzonder verhaal aan uit Den Haag: “Een klein restaurantje in Den Haag had rivierkreeft op het menu. De chef-kok kieperde de overgebleven rivierkreeft aan het eind van de avond uit het raam in de gracht. Op deze manier heeft de soort zich kunnen vestigen.”

In de Wet Natuurbescherming staat beschreven dat het aantal invasieve exoten moet worden teruggebracht. Desondanks zet het Waterschap Hollandse Delta, die verantwoordelijk is voor schoonwater, stevige dijken en veilige vaarwegen, niet in op de bestrijding van rivierkreeften. “Uit onderzoek blijkt dat wegvangen van volwassen kreeften niet leidt tot beheersing van de populatie. Als waterschap zetten wij vooral in op het robuust maken van het watersysteem”, vertelt Dirk Timmers.

Otters, futen en reigers
Sterke worteling en planten zoals riet zorgen ervoor dat de kreeft niet in de oevers kan graven. Daarnaast zorgt een goed ecosysteem er ook voor dat de Amerikaanse Rivierkreeft geen kans maakt in Dordrecht. Futen, reigers, snoek en bruine ratten eten de kreeften op. “Predator bij uitstek is de otter, deze willen we graag verwelkomen en zou ook bij kunnen dragen aan het voorkomen van overlast door de rode Amerikaanse rivierkreeft”, zegt Timmers.

In Dordrecht valt de schade nog meer volgens de woordvoerder van Waterschap Hollandse Delta. Er zijn geen signalen van graafschade en er lijkt niks mis te zijn met de kwaliteit van het water. “Het vermoeden bestaat dat de harde kleibodem in combinatie met riet langs de oevers leidt tot minder graafschade”, zegt de woordvoerder.

Opportunisten
Hoeveel Amerikaanse Rivierkreeften in Dordrecht vertoeven is onbekend. Het probleem speelt landelijk, maar in Dordrecht valt de schade dus wel mee volgens Dirk Timmers. Volgens de stadsecoloog is het wel moeilijk te bepalen waar de kreeften precies leven. Erg kieskeurig is de Rode Amerikaanse Rivierkreeft dan ook niet volgens Timmers: “Rode Amerikaanse Rivierkreeften kun je in iedere sloot of kanaal aantreffen, het zijn opportunisten en komen in alle watertypes voor.”

De Rode Amerikaanse Rivierkreeft van het Duurzaamheidscentrum Weizigt lijkt ook in de sloot te leven. Helemaal blij is de woordvoerster er niet mee. Het beestje is nou niet bepaald schattig en “Deze had ook nog eens eieren, dus er komen er nog meer…”

Lees meer over:

Natuur|

Lees ook

Bever vast in gemaal: 'Hij kon er zelf niet uitkomen.'

De dierenambulance Louterbloemen is afgelopen vrijdag uitgerukt voor een bever in de problemen. Het ...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Dordts Weekend van de natuur zoekt initiatieven

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Daarom organiseert de gemeente samen met allerlei groene o...

Nationale Boomfeestdag; ‘Van opnemen CO2 tot voorkomen hittestress’

Dordrecht is 20 bomen rijker. Kinderen van basisschool De Regenboog op de Staart hebben woensdagmorg...

Aleksandra haar python was bijna een week spoorloos: dit is het bijzondere verhaal

Ken je dat verhaal van de python die een week kwijt was, maar alsnog gevonden werd? Aleksandra Klimo...

Visarend weer aan de vrouw

Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee ...