Dordrecht, Netherlands

Veel onbegrip over inval bingoavond: 'Mensen komen hier om een leuk spelletje te spelen, voor de gezelligheid'

Aan de Zeehavenlaan in Dordrecht werd vorige week een illegale bingoavond opgedoekt. © Rijnmond
Bewoners van de Zeehavenlaan In Dordrecht vinden het onbegrijpelijk dat een avondje bingo door politie en de kansspelautoriteit ruw is opgebroken.
Rijnmond | 21 november 2023 14:10 | Aangepast op 21 november 2023 11:33
Woedend is de bewoonster van de Zeehavenlaan in Dordrecht, over dat de Kansspelautoriteit en politie een illegale bingoavond zijn binnengevallen vorige week vrijdag. “Kunnen ze niet even met de mensen praten in plaats van ze een douw voor de muil geven?” Volgens haar ging het er hardhandig aan toe tijdens het opdoeken van de bingoavond.

Graantje meepikken
“Mensen komen hier gewoon om een leuk spelletje te spelen, voor de gezelligheid. Samen zijn! Want wat heb je hier nou verder nog in de buurt? Cafés zijn er niet”, tiert ze.
Ze vindt het onbegrijpelijk dat dit niet mag. “In Holland Casino mag het allemaal wel, zodat de staat nog een graantje mee kan pikken zeker.” Ze staat een praatje te maken met een andere buurtbewoner, die net als zij de hond uitlaat. Hij komt ook weleens langs bij de reguliere wekelijkse bingoavond op zondagavond. Niet om te spelen, maar om aan de bar een biertje te drinken.

Hij deelt haar verontwaardiging. “Online heb je bingo's met nog veel grotere prijzen, maar daar hoor je niemand over.” Allebei zijn ze niet te spreken over de rol van de media, waaronder de berichtgeving van Rijnmond. “Waarom typen jullie het persbericht van de Kansspelautoriteit over zonder zelf even te checken of het klopt?”

Slecht tegen verlies
In een eerder bericht schreef Rijnmond dat de bingoavond op vrijdag georganiseerd werd door de 'Dordtse Queens'. Volgens de bewoners klopt dat niet. De Kansspelautoriteit zegt van wel.
Een ding is helder: de reguliere bingo op zondagavond wordt georganiseerd door mensen uit de buurt, om de speeltuin open te houden. “Daar worden ze echt niet rijk van hoor, daar zijn alleen maar vrijwilligers aan het werk.” Zelf gaat ze alleen af en toe langs bij de bingo. “Ik heb nog nooit iets gewonnen en ik kan heel slecht tegen mijn verlies.” Maar ze benadrukt hoe belangrijk de avonden zijn voor de sociale cohesie in de wijk. “Mensen ontmoeten elkaar daar echt. En nu krijgen ze een mes in de rug gestoken.”

Een bewoonster die bij de inval aanwezig was, wil in ieder geval niets vertellen over haar ervaringen, noch over de liefde voor het bingospel en gooit snel de deur weer dicht.

Flink ingehakt
Verderop loopt Kees, die tot een paar weken geleden de vaste omroeper was van de bingonummers op zondag. Hij vindt het lastig om in te gaan op de gebeurtenissen van donderdagavond. "Ik ben niet zo'n prater. Maar ik kan je wel zeggen dat wij er helemaal niks mee te maken hadden, de ruimte was verhuurd.”

Toch heeft de gebeurtenis wel impact gehad, ook op de organisatie van de reguliere bingo, die desgevraagd niet met de pers willen praten. "Dit heeft er bij ons flink ingehakt."
Kees beaamt dat het vooral de gezelligheid en het samenzijn is dat mensen naar de bingo trekt. "Mijn vrouw is wel echt een bingoliefhebber." Hij is pas net een paar weken ontslagen uit het ziekenhuis en is ernstig ziek geweest. "Maar omdat ik met het omroepen ben gestopt, kan ik nu voor het eerst zelf ook een kaart meespelen."

Wie organiseert welke bingoavond?
De politie laat weten dat de inval vorige week vrijdagavond was. Agenten assisteerden de Kansspelautoriteit, die de leiding had over de operatie. De mensen die Rijnmond sprak, bezoeken de wekelijkse bingo op zondagavond. De opbrengst daarvan gaat volgens hen naar een lokale speeltuin. Wie de opgerolde bingo op vrijdag organiseerde en waar de opbrengst voor bestemd was, is onduidelijk.

De organisatie van de opgerolde bingo op vrijdag maakte reclame voor de avonden via Facebook. Die pagina's werden door Facebook offline gehaald na meldingen van de Kansspelautoriteit.

Bij de inval vorige week vrijdag is niemand opgepakt.

Lees meer over:

gokken|

Lees ook

FC Dordrecht zet gokbedrijven buitenspel na lucratieve aanbieding: 'Past niet in onze langetermijnvisie'

FC Dordrecht laat vanaf deze zomer geen gokbedrijven meer toe als sponsor. Ook van online pokeraanbi...