Dordrecht, Netherlands

Boom om betrokken Dordtenaar Bert Bohlander te eren

Bert Bohlander boom Leo Stolk
Een klein groepje mensen kwam dinsdagmiddag bij elkaar op het Leerpark. Samen plantten zij een notenboom. En stonden ze stil bij wat Bert Bohlander allemaal voor de omgeving heeft betekend. In oktober 2020 overleed hij.
Alexander Eleveld | 22 december 2021 15:39 | Aangepast op 22 december 2021 15:39
“Bert had graag de bomen willen behouden die moesten wijken voor de nieuwe woningen,” vertelt zijn vrouw aan de aanwezigen. “Toen dit helaas niet mogelijk bleek, is er een alternatief bedacht: De Bert Bohlander boom.”

Bohlander woonde op het Leerpark en voorzitter van het bewonerscomité. Een functie die hij met veel passie vervulde. “Hier zouden eigenlijk aan de (Professor) Gunninglaan hoge flats komen van vijf, zes verdiepingen ,” zegt Margriet van Beek, oud-secretaris van het bewonerscomité. “Hij heeft ervoor gezorgd, door aan te tonen dat het een windtunnel zou worden, dat er geen hoogbouw maar laagbouw zou komen.” Ook tekende Bohlander protest aan toen de gemeente plannen had om de bushaltes bij de Professor Waterinklaan weg te halen. Geen goed idee, volgens hem, omdat veel ouderen die in de buurt wonen er de dupe van zouden zijn. En hij kreeg gelijk.

Twee Johan de Witt-spelden
Bohlander zette zich niet alleen in voor het Leerpark. Hij was ook jarenlang de voorzitter van de regionale afdeling van de Fietsersbond. Voor dat werk ontving hij uit handen van wethouder Rik van der Linden in maart 2020 een Johan de Witt-speld. De Johan de Witt-speld is speciaal in het leven geroepen door de gemeente om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Voorwaarden hiervoor zijn dat de vrijwilliger tenminste 10 jaar gratis en vrijwillig inzet toont voor de Dordtse samenleving. Bohlander is waarschijnlijk de enige Dordtenaar die niet één maar twee van deze spelden heeft; een paar jaar geleden ontving hij er ook al zijn inzet op het Leerpark.
Bron: Leo Stolk

Lees meer over:

Bert Bohlander|