Dordrecht, Netherlands

Fractie PvdA: ‘Met van der Spoel waren geen afspraken te maken’

Marije Schnabel - PvdA RTV Dordrecht
Het is het tweede fractielid in korte tijd dat de PvdA Dordrecht verlaat. Vorige week liet de (voormalig) fractievoorzitter Wouter van der Spoel weten als eenmansfractie door te gaan en begin oktober moest PvdA-commissielid Ruben Schilt gedwongen de fractie verlaten. Hij lekte uit vertrouwelijke stukken rond chemieconcern Chemours. De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, Marije Schnabel, zegt dat van der Spoel mooie ideeën had, maar dat van die ideeën maar weinig terechtkwam. Ze voelt zich in de steek gelaten, terwijl er ook nog eens verkiezingen aankomen.
Ron van de Rhee | 24 oktober 2023 19:00 | Aangepast op 24 oktober 2023 19:00
Nieuwe poging herstel PVDA lijkt mislukt
Het moest een nieuwe start worden voor de Dordtse sociaal-democraten. De fractievoorzitter in de vorige periode, Cor van Verk, liet weten niet meer beschikbaar te zijn voor nog een periode en Wouter van der Spoel moest de fractie en partij nieuw leven in blazen. Hoewel de uitslag voor de PvdA met twee zetels tegenviel, leek de nieuwe fractie met frisse moed aan de slag te gaan. Maar kennelijk begon het na niet al te lange tijd te rommelen in de fractie van twee raadsleden, twee commissieleden en een fractieondersteuner. Achter de schermen moesten bestuur en fractie er alles aan doen om de vrede te bewaren.

Het grote probleem leek het functioneren van de fractievoorzitter. Volgens de nr. 2 van de fractie, Marije Schnabel, werden er steeds weer afspraken gemaakt over de uitvoering van mooie ideeën en plannen van Wouter van der Spoel, maar kwam daar in de uitvoering zelden iets van terecht, omdat afspraken door de fractievoorzitter niet werden nagekomen. Van der Spoel zelf zegt te zijn vertrokken, omdat hij problemen had met de wijze waarop politiek werd bedreven en hoe er binnen de afdeling met elkaar wordt omgegaan. Voorstellen tot mediation liepen op niets uit. Van der Spoel stapte vorige week op.
Eerder moest ook Ruben Schilt als commissielid (niet-gekozen raadslid zonder stemrecht), de fractie verlaten. Hij klapte uit de school na een besloten vergadering, waarin bleek dat het chemiebedrijf Chemours een schikkingsvoorstel had gedaan aan de gemeente rond de Pfas-vervuiling door het bedrijf. Binnen de PvdA wordt Schilt door veel leden als held betitelt,
maar officieel is lekken op deze manier een politieke doodzonde. De burgemeester zelf deed aangifte.

Al met al dreigt de wederopstanding van de PvdA Dordrecht op een mislukking uit te lopen. Dat van der Spoel doorgaat als eenmansfractie wordt door de achterblijvers bij de PvdA gezien als zetelroof. Zeker nu het ook nog eens de voormalig fractievoorzitter van de PvdA betreft.

Zware Klus
De nieuwe fractievoorzitter Marije Schnabel zegt zich zwaar in de steek gelaten te voelen door van der Spoel. “Het is al moeilijk in een kleine fractie en nu zal ik het alleen moeten doen” zegt Schnabel geëmotioneerd voor aanvang van de Dordtse dinsdag, waar zij voor het eerst alleen voor de PvdA in de raadsbankjes plaats zal nemen.

En dan zijn er in november ook nog eens landelijke verkiezingen, waarbij de PvdA gezamenlijk met GroenLinks aan de verkiezingscampagne begonnen is. Schnabel weet niet hoe dat af gaat lopen. “Hard aan het werk en afwachten hoe het afloopt.”

Kijk hieronder naar onze reportage over de perikelen binnen de Dordtse PvdA.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Dordtse jongeren in gesprek met politici over aankomende verkiezingen

Voor stemmers die op 22 november voor het eerst naar de stembus mogen werd dinsdagavond een speciaal...

Bonje in Dordtse PvdA splijt lokale partij in tweeën: 'Persoonlijke dingen'

Het leven gaat niet altijd over rozen, ook niet bij de Dordtse PvdA. Fractievoorzitter Wouter van de...

Jonge PvdA’er die geheime schikking Chemours lekte, krijgt ook lof: 'Het is een held'

Ruben Schilt (21), die de geheime raadsdocumenten over Chemours lekte en hierna terugtrad als commis...

PvdA en GroenLinks vormen één lijst, wat vinden de Dordtse kopstukken?

De landelijke fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaan een innige samenwerking aan, z...

Sriyanto en zijn vader Wouter van der Spoel maakten een kinderboek over de Indische geschiedenis

Sriyanto (23) heeft samen met zijn vader Wouter van der Spoel (raadslid Dordrecht) een kinderboek ge...