Dordrecht, Netherlands

Hoeveel vlinders zitten er in jouw tuin?

Atalanta. @Kars Veling
Een dagpauwoog, een koolwitje of een atalanta. Wie een beetje van de natuur houdt, kan dit weekend De Vlinderstichting een handje helpen. Van 15 tot met 17 juli vindt namelijk de jaarlijkse tuinvlindertelling plaats.
Marjolein Vos | 14 juli 2022 12:00 | Aangepast op 14 juli 2022 12:00
Dankzij de telling weet de Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen ze beter beschermd worden.

Vorig jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 110.000 vlinders geteld. De nummer 1 was toen al heel erg snel duidelijk: de atalanta. “Deze was ontzettend talrijk in 2021. Er werden tienduizenden exemplaren gezien en hij was ook in veel tuinen aanwezig: 84 % van de tellers zag een of meer atalanta's. De dagpauwoog eindigde op nummer 2 het klein koolwitje werd derde”, laat de stichting weten.

Het is uitstekend weer voor de telling dit weekend. “Het wordt behoorlijk warm, dus er zullen waarschijnlijk veel vlinders geteld kunnen worden. Eind juni en begin juli vlogen er veel vlinders. Vooral de dagpauwoog was veel te zien.”

Vlinders herkennen en melden
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via www.tuintelling.nl. Klik op de knop Start met tellen om bij de tuinvlindertelling te komen. Kunt u de vlinders nog niets zo goed uit elkaar houden? Download dan de vlinderherkenningskaart (of bestel de papieren versie) op www.vlinderstichting.nl.

Tips voor een vlindervriendelijke tuin 
Komen er nog niet veel insecten in jouw tuin? De Stichting heeft een paar tips:
1. Plant nectarrijke bloemen voor vlinders;
2. Zorg voor voedselplanten voor rupsen;
3. Gebruik geen gif.
Dagpauwoog. @Kars Veling
Groot koolwitje. @Kars Veling

Lees meer over:

Vlinders|

Lees ook

Boomblauwtje grote verrassing tijdens vlindertelling in Dordt

"Het is net een week te laat", verzuchtten diverse deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling v...