Dordrecht, Netherlands

Erica's 'eendjeskunst' razend populair bij voorbijgangers

Je hebt het vast wel eens iemand zien doen op een foto, de welbekende duckface ‘met die getuite lippen’ zoals kunstenares Erica de Winter het beschrijft. Ze begrijpt niet waarom mensen, vooral dames, dit doen op foto's. Met dat in haar achterhoofd is zij begonnen aan een kunstwerk: Duckface.
Jordy Hijman | 17 juni 2023 09:30 | Aangepast op 16 juni 2023 14:27
Erica heeft een atelier op de Merwekade in Dordrecht. De werkruimte oogt netjes, ondanks de vele werken die her en der rondslingen in het atelier. Het valt het beste te omschrijven als een georganiseerde bende.

Bekijk hier de videoreportage:
Kunst is een essentieel onderdeel van haar leven sinds zij een herseninfarct heeft gehad in 2016. "Toen stond mijn leven een beetje stil", vertelt de creatieveling. In het revalidatieproces merkte Erica dat het inzetten van kunst haar erg hielp.

Smurfen en badeenden
Erica maakte eerder al een enorm kunstwerk van miniscule smurfen. Nu vond de kunstenares inpiratie in rubbereendjes, maar waarom dan? “Nou, omdat ik mij al jaren afvraag waarom mensen een duckface trekken”, legt Erica uit. De giga eend bestaat uit 300 badeendjes en 200 nóg kleinere eendjes.

"Toen ik bezig was met dit kunstwerk had ik nog meer ideeën", zegt de creatieve Erica. Daarom struinde zij het hele internet af naar verschillende soorten eendjes om meer kunstwerken mee te maken. Zo maakte ze een werk 'Ik mis er eendje' waar verschillende eendjes op een canvas zijn geplakt, en je raadt het nooit, er mist er eentje!

Het werk trekt veel bekijks volgens Erica: “mensen kloppen op het raam, zwaaien en steken hun duim omhoog.” De artistieke Dordtenaar voegt eraan toe: “mensen worden écht vrolijk van die eendjes.”

Studio blijmakers
Nadat Erica de kracht van kunst zelf had ondervonden tijdens haar revalidatie van de hartinfarct besloot zij om anderen een handje te helpen. Studio Blijmakers werd het leven ingeroepen. “Dit is een dagbestedingcentrum voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mensen die herstellende zijn van kanker, mensen die een psychose hebben gehad, mensen met een verslavingsverleden en ga zo maar door”, legt Erica uit.

Erica sluit af met een voorproefje voor een nieuw werk, ze zoekt een aantal eendjes met legerhelmen tussen de enorme berg badeenden en zegt: "Je kunt beter eendjes voeren, dan oorlog."

Lees meer over:

eendje|Kunst|

Lees ook

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Op safari in Dordt: hier vind je de 'Big Five'

Een grote, stalen olifant siert sinds afgelopen weekend de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een ode aan de ...

Woensdag op TV Dordrecht: Kunst en hergebruik in Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die wo...

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen ...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Kunstenaars pakken uit bij Kunstexpo Reeweghal: ‘Abstract maar toch nog een beetje landschap’

Ruim 60 kunstenaars van verschillende disciplines onder een dak. Dat gebeurt niet vaak in Dordt. Maa...