Dordrecht, Netherlands

Ministerie kan meer doen om risico's vervoer gevaarlijke stoffen per spoor te beperken

De risico's op de Brabantroute worden al jaren overschreden RTV Dordrecht
Het blijft een heet hangijzer: het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in onze regio. Uit onderzoek blijkt dat de maximale risico's die het spoorvervoer mag veroorzaken op de Brabantroute al jarenlang overschreden worden. Op deze route rijden goederentreinen grotendeels door stedelijk gebied, onder andere door Dordrecht, Breda, Tilburg en Eindhoven.
Marjolein Vos | 9 maart 2023 10:30 | Aangepast op 9 maart 2023 10:08
Om duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden om het vervoer van gevaarlijke stoffen via veiligere routes te laten rijden (routeren) heeft de provincie Zuid-Holland een juridisch onderzoek laten uitvoeren naar de ruimte die de internationale regelgeving daarvoor biedt. Uit dat onderzoek blijkt dat het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kan ingrijpen om de risico's van vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor te verkleinen. In bepaalde gevallen is zo'n ingreep zelfs verplicht.

De maximale risico's die het spoorvervoer mag veroorzaken zijn in de
Wet Vervoer gevaarlijke stoffen vastgelegd, maar worden al jarenlang op de Brabantroute overschreden. Overschrijding van de maximale risico's betekent dat er op de spoorroute meer transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt of dat er gevaarlijkere stoffen vervoerd worden waardoor de risico's te groot worden. In zo'n geval schrijft de Wet voor dat de minister maatregelen moet overwegen om het vervoer veiliger te maken of een routeringsbesluit moet nemen. Door zo'n routeringsbesluit ontstaat een vervoersverbod voor een of meer gevaarlijke stoffen op een bepaald traject waardoor die stoffen via een andere route (bv. via de Betuweroute) vervoerd moeten worden.

In verband met de energietransitie en de woningbouwopgave wordt het belang van routering ook voor Zuid-Holland groot: er moeten 235.000 woningen bijgebouwd worden, ook langs het spoor en in de omgeving van hoogwaardig openbaar vervoer zoals stations. Bovendien zorgt de energietransitie voor veel meer transport van ammoniak, een giftig gas dat een drager is voor het vervoer van waterstof. Rotterdam zal een belangrijke overslaghaven worden voor ammoniak.

In Dordrecht zijn de plannen om het gebied rond het spoor aan te pakken vormgegeven in de visie Spoorzone. In totaal worden er zo'n 2500 woningen langs het spoor gebouwd.

Een impressie van de Spoorzone Gemeente Dordrecht
Het ministerie van I&W heeft tot nu toe altijd gezegd dat internationale regelgeving het onmogelijk maakt om een routeringsbesluit te nemen. Maar dit onderzoek wijst uit dat die wetgeving routeren niet in de weg staat.

'De Minister mag routeren op grond van openbare veiligheid en is dat in beginsel verplicht bij het spoorvervoer van chloor en ammoniak' staat te lezen in de uitslag van het onderzoek. 'De Minister moet een routeringsbesluit nemen wanneer de risicoplafonds worden of dreigen te worden overschreden en andere maatregelen naar zijn oordeel niet of niet tijdig kunnen worden getroffen. In een routeringsbesluit kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende stoffen, maar ook tussen verschillende tijdsperiodes.'

Samen voor beheersbare risico's
De provincie wil op basis van de uitkomsten van dit onderzoek het gesprek aangaan met het ministerie in de hoop de risico's van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen in steden beter te beheersen. Zonder dat vanuit de kant van het ministerie vooraf gezegd wordt dat juridisch ingrijpen niet mogelijk is.

Lees ook

Dordrecht en Zwijndrecht gaan voor spoortunnel en ondertunneling A16

Het is voor de veiligheid van de inwoners van Zwijndrecht en Dordrecht het beste als er een tunnel k...

CDA pleit voor einde vervoer gevaarlijke stoffen door Dordrecht en Zwijndrecht

De CDA-Statenfractie van Zuid-Holland noemt het 'onacceptabel' dat de veiligheid op het spoor in Dor...

Bijna 100 verkeersdoden in Zuid-Holland in 2021, meeste van het land

In 2021 zijn er in Zuid-Holland 94 verkeersdoden gevallen. Dat is opvallend, want de landelijke cijf...

Minister De Jonge bezoekt Dordrecht: 'Een goed voorbeeld van snel veel woningen bouwen'

Minister Hugo de Jonge was woensdagmiddag in Dordrecht om te kijken naar onder andere de plannen voo...

Nieuwe schuimblusvoertuigen moeten Kijfhoek en Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht veiliger maken

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en ProRail krijgen drie nieuwe schuimblusvoertuigen. Z...

Extra geld nodig voor fietsenstalling station

Er is 870.000 euro meer nodig voor de bouw van de nieuwe fietsenstalling en het entreegebouw bij sta...