Dordrecht, Netherlands

Plaquette moet herinnering aan verzetsstrijdster Lenie Dicke levend houden

Lenie Dicke © familie Dicke
Ooit stond aan de Prinsenstraat het huis van de familie Dicke. Maar in januari 1945 werd de woning compleet in de as gelegd door een brand die door de Duitse bezettter was aangestoken. De initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht willen nu dat er een herinneringsplaquette wordt geplaatst op de plek waar het huis stond. Met dat voorstel hebben de partijen een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad.
Marjolein Vos | 27 maart 2023 11:53 | Aangepast op 27 maart 2023 11:53
Lenie Dicke speelde een belangrijke rol in het (Dordtse) verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze fungeerde als contactpersoon tussen de Ondergrondse en de onderduikers. Als spil van het verzet wist zij alles over zowel de onderduikers als over de activiteiten van de verzetsmensen.
Dicke wist tot januari 1945 uit handen van de Duitsers te blijven. Maar toen ging het mis; ze werd gearresteerd en zwaar ondervraagd en vermoedelijk gemarteld. De verzetsgroep besefte dat er levens in gevaar kwamen als Lenie zou doorslaan. Daarom werd een spectaculaire bevrijdingsactie op poten gezet waarbij Lenie tijdens een ijskoude januarinacht uit de gevangenis werd bevrijd. Een Duitse militair kwam daarbij om het leven. Als vergelding besloot de Duitse bezetter haar ouderlijk huis in brand te steken.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd er in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij Lenie Dicke; er werd een straat naar haar vernoemd.
Herinnering levend houden
De plaquette zou zich er ook voor lenen om te informeren over de nauwe band tussen de Prinsenstraat en het Dordtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er woonden namelijk twee belangrijke verzetsfamilies in deze straat: de hiervoor genoemde familie Dicke en de familie Alblas. Van de familie Alblas is zoon Aart Alblas het bekendst: hij was een Engelandvaarder die in 1944 in concentratiekamp Mauthausen is gefusilleerd. De families Dicke en Alblas waren bevriend en trokken veelal samen op in de Ondergrondse. Zo was het een zoon van de familie Alblas die Lenie Dicke in veiligheid bracht na haar bevrijding uit de gevangenis.

“De plek in de Prinsenstraat waar de brand heeft gewoed, is na de oorlog nooit meer bebouwd. Er zijn alleen wat parkeerplaatsen aangelegd. Tot op de dag van vandaag is het een zielloze ruimte, zonder enige verwijzing naar de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden”, laat de initiatiefgroep weten. “Een plaquette met het verhaal van de Prinsenstraat als verzetsstraat zou daar verandering in kunnen brengen.”
Brand in het huis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat in Dordrecht © Regionaal Archief Dordrecht

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...

Nieuwe tentoonstelling ‘De Dordtse Affaire’ geopend in Museum 1940-1945

De indeling van het museum moest er flink voor op de schop, maar Museum 1940-1945 is een tentoonstel...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...