Dordrecht, Netherlands

Plaquette moet herinnering aan verzetsstrijdster Lenie Dicke levend houden

Lenie Dicke © familie Dicke
Ooit stond aan de Prinsenstraat het huis van de familie Dicke. Maar in januari 1945 werd de woning compleet in de as gelegd door een brand die door de Duitse bezettter was aangestoken. De initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht willen nu dat er een herinneringsplaquette wordt geplaatst op de plek waar het huis stond. Met dat voorstel hebben de partijen een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad.
Marjolein Vos | 27 maart 2023 11:53 | Aangepast op 27 maart 2023 11:53
Lenie Dicke speelde een belangrijke rol in het (Dordtse) verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze fungeerde als contactpersoon tussen de Ondergrondse en de onderduikers. Als spil van het verzet wist zij alles over zowel de onderduikers als over de activiteiten van de verzetsmensen.
Dicke wist tot januari 1945 uit handen van de Duitsers te blijven. Maar toen ging het mis; ze werd gearresteerd en zwaar ondervraagd en vermoedelijk gemarteld. De verzetsgroep besefte dat er levens in gevaar kwamen als Lenie zou doorslaan. Daarom werd een spectaculaire bevrijdingsactie op poten gezet waarbij Lenie tijdens een ijskoude januarinacht uit de gevangenis werd bevrijd. Een Duitse militair kwam daarbij om het leven. Als vergelding besloot de Duitse bezetter haar ouderlijk huis in brand te steken.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd er in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij Lenie Dicke; er werd een straat naar haar vernoemd.
Herinnering levend houden
De plaquette zou zich er ook voor lenen om te informeren over de nauwe band tussen de Prinsenstraat en het Dordtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er woonden namelijk twee belangrijke verzetsfamilies in deze straat: de hiervoor genoemde familie Dicke en de familie Alblas. Van de familie Alblas is zoon Aart Alblas het bekendst: hij was een Engelandvaarder die in 1944 in concentratiekamp Mauthausen is gefusilleerd. De families Dicke en Alblas waren bevriend en trokken veelal samen op in de Ondergrondse. Zo was het een zoon van de familie Alblas die Lenie Dicke in veiligheid bracht na haar bevrijding uit de gevangenis.

“De plek in de Prinsenstraat waar de brand heeft gewoed, is na de oorlog nooit meer bebouwd. Er zijn alleen wat parkeerplaatsen aangelegd. Tot op de dag van vandaag is het een zielloze ruimte, zonder enige verwijzing naar de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden”, laat de initiatiefgroep weten. “Een plaquette met het verhaal van de Prinsenstraat als verzetsstraat zou daar verandering in kunnen brengen.”
Brand in het huis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat in Dordrecht © Regionaal Archief Dordrecht

Lees ook

Gezocht: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog voor theatervoorstelling

ToBe Cultuurcentrum is op zoek naar mensen met een verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht ...

Vond er een grote Dordtse affaire plaats tijdens WO II?

Op een deel van de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht rust al, vanaf de bevrijding in 1945, een taboe....

Komende week opnieuw bij TV Dordrecht: Documentaireserie ‘75 jaar vrijheid’

In 2020 was het precies 75 jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlo...

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 D...

‘Over Bommen en dijken’: Jeugdvoorstelling Theater Na de Dam bij TV Dordrecht

Veertien Dordtse jongeren maakten vorig jaar met Theater Na de Dam de voorstelling ‘Over Bommen en...

Gezocht: Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Voor een theatervoorstelling is ToBe cultuurcentrum op zoek naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlo...