Dordrecht, Netherlands

Samen leuk oud worden, wie wil dat nou niet? Idee voor nieuwe woongroep

Verzorgingshuizen zitten vol, het huidige koophuis is toch té groot en er is een krapte op de woningmarkt. Ook voor ouderen is het lastig om door te stromen naar een gepaster woning. Lita Harpe bedacht daar iets op, namelijk: SLOW Wonen. Samen Leuk Oud Worden.
Stephanie Roggekamp | 4 mei 2022 13:31 | Aangepast op 4 mei 2022 13:31
Als je ouder wordt dan wordt volgens Harpe de nabije omgeving (sociaal en fysiek) steeds belangrijker. "Het is goed om daar tijdig keuzes over te maken." Om deze reden start ze een woonvorm waarin ouderen volgens haar samen prettig oud worden.

"Steeds vaker wordt er in de samenleving beroep gedaan op zelfredzaamheid", vertelt de initiatiefnemer van het project. "Dat biedt tegelijkertijd kansen om je eigen, passende keuzes te maken." Bij SLOW Wonen wil ze een plek realiseren waarbij tien tot vijftien appartementen bewoond kunnen worden. Een plek waar mensen tussen de 55 en 75 jaar gemakkelijk contact met elkaar hebben, elkaar stimuleren en elkaar kunnen helpen wanneer nodig.

Een mooi idee, maar het moet nog wel gerealiseerd worden. Harpe is nu hard bezig om een geschikte locatie te vinden. "Waar het in Dordt moet komen? Ja, dat kan overal zijn. Maar wel dichtbij de voorzieningen." Volgens Harpe haken sommige mensen af, omdat de uiteindelijk woonplek nog gerealiseerd moet worden. Toch hebben ze nu al tien personen die met elkaar nadenken over hun toekomstige plekje. "Wel zoeken we nog zeker extra mensen", voegt Harpe nog snel toe.

Ze beseft wel dat het bij sommige projecten - waarbij mensen al bezig zijn met dit soort woonvormen - het soms wel tien jaar kan duren voordat het gerealiseerd wordt. "Toch hopen wij echt wel binnen vier jaar ergens te wonen. We zetten alles op alles om dat te realiseren, maar uitkomsten zijn niet gegarandeerd."

"Vorig jaar zijn we met een klein groepje begonnen om onze ideeën op te schrijven." Langzaamaan sluiten mensen nu aan die graag mee willen doen aan deze woonvorm, maar dan wel op onze bedachte hoofdlijnen. Want ja, elke keer over elk detail discussiëren helpt niet. Dan zijn we over tien jaar nog bezig." En lacht ze: "Ja, die tijd hebben wij niet."

In Dordrecht zijn nog niet alle ouderen meteen enthousiast. Benieuwd wat ze tegen RTV Dordrecht zeiden? Of wil je weten welke eisen de toekomstige woongroep heeft? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Wonen|

Lees ook

Rookmelders per 1 juli verplicht op elke verdieping

Rookmelders, ze zijn niet bij iedereen populair en dus nog lang niet in elk huishouden te vinden. Do...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...