Dordrecht, Netherlands

Kritiek op woningbouw Maasterras, maar raad houdt het voorlopig plan op tafel

Een schets van de nog te bouwen Dordtse wijk Gemeente Dordrecht/Mecanoo
Het Dordtse gemeentebestuur kan 'gewoon' verder met de huidige plannen voor de nieuwbouwwijk Maasterras. Een motie van de SP in de gemeenteraad, die opriep het ontwerpbestemmingsplan in te trekken, haalde het dinsdag niet. Wel uitten de meeste partijen hun zorgen over de woningplannen, met name het percentage sociale huurwoningen.
Corrado Francke | 8 februari 2024 14:31 | Aangepast op 8 februari 2024 14:31
Vier partijen (naast de SP ook de VSP, Op Ons Eiland en de Fractie Van Leeuwen) verwezen wethouder Maarten Burggraaf terug naar de tekentafel. Veel te weinig voor een meerderheid: de motie werd met 7 stemmen voor en 29 stemmen tegen verworpen.

Woningnood
"Het intrekken gaat ons veel te ver", vat raadslid Robert de Heer (ChristenUnie/SGP) de opvatting van verschillende partijen samen. "We moeten nog gaan ontdekken wat er in de uitvoering wel of niet haalbaar is. Tot die tijd behouden we graag de ambitie die er nu is." PvdA'er Marije Schnabel vult aan: "De enorme woningnood maakt de snelle voortgang van de woningbouw zeer gewenst en we willen niet dat de rijksbijdragen voor de ontwikkeling in gevaar komen." Daar hamerde wethouder Maarten Burggraaf even later ook op.

De komende maanden wordt er nog druk vergaderd over hoe de wijk er precies uit gaat zien. "We hebben een aantal thema's waar we het nog over gaan hebben, het is totaal niet aan de orde om hiermee te stoppen", concludeert Robin Noldus (VVD).
Op het Maasterras is er geen ruimte meer voor de woningen op de Weeskinderendijk (beneden) en auto's op de Zwijndrechtsebrug Corrado Francke
Wel gaven partijen aan zorgen te hebben over het percentage sociale huurwoningen, dat in het ontwerpbestemmingsplan op 18,8 procent staat. In het coalitieakkoord is afgesproken dat dertig procent van de nieuwbouwwoningen sociale huur moet zijn. GroenLinks wil 'zo veel mogelijk betaalbare woningen' en daar hamert ook coalitiepartner CDA op. SP'er Ronald Portier reageert feller en vindt dat 'de verkeerde woningen' worden gebouwd. "Niet voor de zeventienduizend woningzoekenden die we in Dordrecht hebben, maar er worden hele dure woningen gebouwd."

'Heleboel aan de kant geveegd'
De woningplannen zijn niet de enige ideeën voor het Maasterras waar kritiek op is. Ook andere ingrijpende voorstellen, zoals een autovrije Zwijndrechtsebrug en het verdwijnen van de woningen aan de Weeskinderendijk inclusief het verderopgelegen woonwagenkamp, leveren weerstand op. "In dit plan wordt een heleboel aan de kant geveegd", vindt Portier.

Ook een motie die opriep geen overeenkomsten met projectontwikkelaars af te sluiten voor het bestemmingsplan is vastgesteld, haalde het niet (17 voor, 19 tegen). Volgens de indieners van de motie zou de raad buitenspel worden gezet. Burggraaf benadrukt dat hij in gesprek blijft met de raad, maar ook kennis in moet winnen van projectontwikkelaars. "We hebben nog heel veel sessies met elkaar gepland staan, dus geef ons het vertrouwen dat we overeenkomsten pas afsluiten op het moment dat we daar een gesprek over hebben gehad. U bent continue aan zet."

Lees meer over:

Maasterras|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Meer inzicht nodig in milieueffecten woningbouw Maasterras

De effecten van grootschalige woningbouw op het Maasterras in Dordrecht moeten beter in beeld worden...

Dordtse en Zwijndrechtse raad praten over Maasterras, maar ‘de brug’ is taboe

De Dordtse en Zwijndrechtse raad kwamen dinsdagavond voor het eerst samen over de plannen voor het M...

Het tiende gebod inspireert tegenstanders Maasterras: ‘Ik ben heel boos’

Bewoners rond de Weeskinderendijk hebben opnieuw van zich laten horen in hun protest tegen de nieuwb...

SP: stop de plannen voor Maasterras

De Dordtse SP vindt dat het college per direct moet stoppen met de ontwikkeling van het Maasterras, ...

Inloopavond over plannen Maasterras: 'We hebben veel reacties gehad'

Er wordt steeds meer duidelijk over de plannen van de gemeente voor het Maasterras, de nieuwe wijk t...

3000 tot 4000 nieuwe woningen in nieuwe stadswijk Maasterras stap dichterbij

Een autoluwe, groene wijk, waar wonen en werken samenkomen. En dat dichtbij de binnenstad en vlakbij...