Dordrecht, Netherlands

Omrijden niet nodig: gratis fietspont tijdens werkzaamheden Merwedebrug in gebruik genomen

Het fietspad van de Merwedebrug wordt de komende weken flink onder handen genomen. Daardoor is het pad niet begaanbaar. Maar fietsers hoeven niet ver om te rijden: Rijkswaterstaat zet een veerpont in tussen Dordrecht en Papendrecht. En daar werd maandagochtend al gelijk gebruik van gemaakt door forenzen. En door wethouder Rik van der Linden. Hij nam de proef op de soms en pakte de pont naar de de overkant waar hij zijn collega-wethouder Kees de Ruijter van Papendrecht trof. Samen gingen zij het gesprek aan met de eerste gebruikers op de pont en bij de koffiekar.
Marjolein Vos | 31 januari 2022 14:04 | Aangepast op 31 januari 2022 14:04
“Ik ben blij dat de veerpont er is. En belangrijker: uit de reacties merk ik dat dat voor veel Dordtenaren geldt,” laat Van der Linden weten. “Natuurlijk zit niemand te wachten op een langdurige afsluiting en extra reistijd, maar dat is helaas onvermijdelijk. Het fietspad moet nu eenmaal dringend aangepakt worden. Voor de meeste fietsers is deze gratis veerpont een goede oplossing. Bijvoorbeeld voor de vele scholieren die in Dordrecht naar school gaan. Voor de veiligheid hebben wij aan de Dordtse kant op de Kerkeplaat tijdelijk een vrijliggend fietspad aangebracht. Ik maakte vanmorgen mijn eerste oversteek en dat ging prima. Het is prettig dat fietsers met deze pont nu een extra alternatief hebben, naast de waterbus en de Baanhoekbrug.”
Er ontstond dit najaar commotie toen bekend werd dat het fietspad zou worden afgesloten. Onder meer de Fietsersbond kwam in actie. Na overleg met Rijkswaterstaat en gemeenten Dordrecht en Papendrecht werd dit alternatief bedacht. De pont vaart doordeweeks vanaf 6.15 uur tot 18.00 uur elk half uur, op zaterdag tussen 8.00 uur en 18.00 uur.
Werkzaamheden aan de brug
In drie maanden tijd hoopt Rijkswaterstaat de werkzaamheden af te ronden. De oude houten balken onder het fietspad worden vervangen door nieuwe balken. Ook wordt er een nieuwe verflaag aangebracht op de stalen oplegpunten die vrijkomen bij het verwijderen van de oude balken. De nieuwe houten balken worden tenslotte voorzien van een rode asfaltlaag. De werkzaamheden vinden alleen plaats aan het fietspad, niet op de weg.
“De komende jaren blijven we werken aan vernieuwing van de bestaande infrastructuur,” vertelt Bart Keunen, districtshoofd Rijkwaterstaat. “We hebben als Rijkswaterstaat een grote opgave om oude bruggen, tunnels en viaducten uit de vorige eeuw te vervangen of renoveren. Zo staan voor de regio Drechtsteden de renovatie van de Merwedebrug zelf nog op de planning evenals de stadsbrug Dordt, de brug over de Noord en de Drechttunnel.”
De fietspond is gratis, maar je kunt ook kiezen voor andere alternatieven tijdens de werkzaamheden: Waterbuslijn 22 tussen Papendrecht en Dordrecht, omfietsen via de Baanhoekbrug of kiezen voor de bus (Qbuzz lijn 4 en 416).

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Lees ook

Parkeergarages Overtoom en De Meent krijgen kentekenherkenning

De parkeergarages in het centrum van Papendrecht krijgen kentekenherkenning. De installatie van het ...

Drie duizend euro opgehaald door Beer en Food Festival Papendrecht

Tijdens de tweede editie van het Beer & Food Festival in Papendrecht heeft Tafelronde 140 Alblasserw...

Exploitatieverbod kinderopvang Fit-Kidz ingetrokken door gemeente Papendrecht

Het tijdelijke exploitatieverbod van de buitenschoolse opvang (BSO) locaties van Fit-Kidz is ingetro...

112-nieuws: steekpartij in huis Papendrecht, automobilist rijdt in sloot en overlijdt

Een ruzie tussen twee tieners in een Papendrechtse woning is vrijdagochtend uitgelopen op een steekp...

Papendrecht verdubbelt bijdrage aan vuurwerkshow Drierivierenpunt

De gemeente Papendrecht betaalt opnieuw mee aan de grote vuurwerkshow en het aftelmoment die tijdens...

Papendrechter Hoornweg wint Lenteloop, Leidse Zapeij de beste bij de vrouwen

Afgelopen zaterdag werd in Papendrecht de 40e Nationale Lenteloop gehouden. Deze wedstrijd is een kl...