Dordrecht, Netherlands

Moeite met wassen en strijken? Deze service helpt inwoners met een Wmo

Corine Vermeij, directeur FrisFacilitair en Peter Heijkoop, voorzitter GR Sociaal. Sociale Dienst Drechtsteden
Vijf gemeenten in de Drechtsteden zijn begin deze maand begonnen met een was- en strijkservice (WaST). Zo dus ook in Dordrecht. Inwoners die niet in staat zijn om hun huishouden volledig zelfstandig te voeren, kunnen gebruikmaken van deze Wmo-voorziening om hun was en strijk te laten doen.
Stephanie Roggekamp | 4 oktober 2022 14:52 | Aangepast op 4 oktober 2022 14:52
Om de start te vieren vond op locatie bij FrisFacilitair (Pascalstraat 70) een opening plaats. Peter Heijkoop, voorzitter GR Sociaal, opende in het bijzijn van verschillende genodigden WaST. "Wij zijn erg blij met de komst van deze service”, zegt wethouder Peter Heijkoop. “Het draagt eraan bij dat onze inwoners langer zelfstandig thuis kunnen wonen en de huishoudelijke ondersteuning die erg onder druk staat ontlast kan worden.”

Wat daarnaast volgens de wethouder belangrijk is, is dat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt gelegenheid wordt geboden om duurzaam te worden ingezet voor de service. “Zodat zij op hun manier kunnen bijdragen aan onze samenleving en zich van betekenis voelen”, vervolgt Hijkoop.

WaST
WaST is de was- en strijkservice in de Drechtsteden voor inwoners van de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht. Inwoners met een indicatie Huishoudelijke Ondersteuning en woonachtig in één van de vijf genoemde gemeenten kunnen gebruikmaken van de service. Het wasgoed wordt thuis opgehaald. Daarna wordt de was gemerkt, gewassen, gedroogd, gevouwen en gestreken. Het wasgoed wordt anoniem verwerkt en binnen drie werkdagen teruggebracht. In 2022 wordt voor de service geen eigen bijdrage gevraagd. Het is aan elke afzonderlijke gemeente of ze wel of geen eigen bijdrage gaan invoeren vanaf 2023.

Over FrisFacilitair
FrisFacilitair voert de was- en strijkservice uit namens de gemeenten. De gemeente legt uit dat in de loop van de jaren zich maatschappelijk heeft ontwikkeld. “Als werkgever voor een grote groep vaste medewerkers en een leerplek voor mensen die tijdelijk buiten het (reguliere) arbeidsproces staan óf net een extra steuntje in de rug nodig hebben. FrisFacilitair zorgt dat medewerkers met plezier naar en aan het werk gaan en dat is gegarandeerd terug te zien in de was- en strijkservice.”

Lees ook

Zo moet het geboorteboekje bijdragen aan taalniveau jongste kinderen

Kersverse ouders die hun kind komen inschrijven bij de gemeente Dordrecht, ontvangen daarbij vanaf d...

Wethouder Peter Heijkoop voorgedragen als burgemeester Leiden

Wethouder Peter Heijkoop vertrekt uit Dordrecht en wordt burgemeester van Leiden. Hij vervangt de ti...

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Grote zaal van Kunstmin op dag van Armoede in het teken van woningnood

Op 17 oktober was het Wereld Armoededag. Op die dag organiseert Platform tegen Armoede Drechtsteden ...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...